Az ÉS jogerősen pert nyert Polt és az ügyészség ellen

Az Élet és Irodalomban Kis János azt írta, hogy Polt Péter az "előző hivatali ciklusa idején már bőségesen bizonyította, hogy hivatalát nem pártatlan közszolgaként, hanem megbizója kiszolgálójaként tölti be". A legfőbb ügyész e mondat miatt perelt, de jogerősen is vesztett.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta azt az elsőfokú ítéletet, amellyel a Törvényszék elutasította a Polt Péter és a Legfőbb Ügyészség által az ÉS-t kiadó Irodalom Kft., az ÉS főszerkesztője, Kovács Zoltán és Kis János filozófus ellen benyújtott keresetet.

Az ÉS 2011. április 8-án közölte az „Alkotmányozás – mi végre? III.” címmel Kis János tanulmány-sorozatának befejező részét. Ebben Kis János azt állította, hogy Polt Péter "előző hivatali ciklusa idején már bőségesen bizonyította, hogy hivatalát nem pártatlan közszolgaként, hanem megbizója kiszolgálójaként tölti be."

A felperesek - a Legfőbb Ügyészség és Polt Péter - azt kérték a bíróságtól, hogy állapítsa meg Kis János olyan valótlan és sértő tényt állított, amely hátrányosan befolyásolja az ügyészi szervezet és a legfőbb ügyész társadalmi értékelését. A keresetben alperesenként 1-1 millió, összesen 3 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére is kérték kötelezni a lapot, a főszerkesztőt és a szerzőt, valamint az alperesekkel szemben közérdekű bírság kiszabását is indítványozták a felperesek.

A Fővárosi Törvényszék 2012. június 25-én elsőfokon már elutasította a felperesek keresetét, amely ellen a Legfőbb Ügyészség és Polt Péter fellebbezett. Az ítélet indokolásában a bíró kimondta, hogy Kis János politikai véleményt fogalmazott meg, közszereplővel, sőt közhatalmat gyakorló szervezettel és személlyel szemben, amely nem lépte túl a szabad véleménynyilvánitás jogilag megengedett határait, s az Alkotmánybíróság 36/1994. számú határozatában foglaltak szerint az éles, erőteljes kritika is megengedett, ha az nem becsmérlő, nem öncélúan gyalázkodó. Ezt az első fokú ítéletet helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla, s felpereseket kötelezte perköltség fizetésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.