Az ENSZ a szexmunkások miatt bírálja Magyarországot

Az ENSZ nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés kiküszöbölésével foglalkozó bizottsága a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete árnyékjelentésének feldolgozása után elmarasztalta Magyarországot a szexmunkások biztonságos munkakörnyezetének hiánya miatt.

Az ENSZ-nek a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöbölésével foglalkozó bizottsága (CEDAW) a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete árnyékjelentésének feldolgozása után elmarasztalta Magyarországot a szexmunkások biztonságos munkakörnyezetének hiánya miatt. A testület zárójelentésében fejezte ki aggodalmát a női szexmunkások elleni diszkrimináció és a szexmunkások biztonságos munkafeltételeinek hiánya, továbbá a szexmunkát abbahagyni kívánók számára hiányzó kilépési programok miatt.


A CEDAW 2013 februárjában folytatott konzultációt a magyar állami és civil szervezeti képviselőkkel a nőkkel szembeni diszkriminációt tiltó egyezmény végrehajtása érdekében. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete egy árnyékjelentés eljuttatását követően vett részt a bizottság és a civilek közötti dialógusban.
A CEDAW jelentése kapcsán vitaindító rendezvényt tartanak, melynek során bemutatják a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének árnyékjelentését, a jelentés legfontosabb megállapításait és teret biztosítanak a prostitúciós kérdés kapcsán eltérő nézeteket valló érintettek, civilek, szakemberek véleményének ütköztetésére.

Az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó bizottsága Magyarországon számos aggodalomra okot adó területet és ügyet talált, amikor az egyezmény végrehajtását vizsgálta – közölte márciusban a Női Érdekérvényesítő Szövetség. A társaság szerint a grémium több mint hatvan pontban fogalmazott meg ajánlást, többek között bírálta a család fogalmának túl szűk értelmezését, valamint azt, hogy a nőket leginkább anyai és gondozói szerepben láttatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.