Az ENSZ-hez fordultak az alaptörvény módosítása miatt

A Baloldali Demokrata Közösség beadvánnyal fordult az Egyesült Nemzetek Szervezete Emberi Jogi Tanácsához az alaptörvény módosítása miatt, amely olyan rendelkezéseket emelt be az alaptörvénybe, amelyek súlyosan megsértik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának több cikkét.

A beadványban részletesen ismertetik a jogfosztó és jogellenes rendelkezéseket, amelyek hatóságilag üldözhetővé teszik a hajléktalanságot, lehetővé teszik a szólásszabadsághoz való jog korlátozását, megbénítják az Alkotmánybíróság érdemi működését, lehetővé teszik a szabad vallásgyakorláshoz való jog korlátozását, megszüntetik a független és pártatlan igazságszolgáltatást, honfitársaink millióit rekesztik ki a család fogalmából, röghöz kötik az egyetemi hallgatókat, valamint korlátozzák a választási kampány szabadságát – áll a szervezet közleményében.

Rámutatnak: az alaptörvény módosítása már önmagában is brutális megsértése az alapvető emberi, politikai és szociális jogoknak, ezen túlmenően pedig további jelentékeny jogsértések kockázatát vetít előre. Magyarországon az alaptörvény érintett rendelkezéseiből eredően megvalósulnak a súlyos és rendszeres emberi jogi jogsértések.

Minthogy az alaptörvény módosítása – történetesen éppen a módosítások esetében – teljességgel kizárta a hazai jogorvoslatok lehetőségét, ezért nyújtottuk be beadványunkat az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, továbbá Navanethem Pillay asszonynak, az ENSZ emberi jogi főbiztosának is – zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.