Az én reformakaratom nem elég, kell az ország is hozzá

Változásra és összefogásra van szükség a jövő évben Magyarországon - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke szombaton Budapesten a párt választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök szerint a változások a szociális, az önkormányzati és az adórendszerben szükségesek elsősorban.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva elmondta, azt szeretné, ha a következő években megőriznék a szociális ellátás mai színvonalát, a nyugdíjaknál garantálnák a bérekkel azonos emelkedést, de minden többletpénzt a gazdaságra, a beruházásokra, a fejlesztésekre és az oktatásra fordítanának.

Hangsúlyozta, ehhez társadalmi megállapodásra van szükség, és utána döntésre, nem pedig fordítva.

A politikus úgy fogalmazott: "érzek elegendő erőt és elszántságot a Magyar Szocialista Pártban, hogy nyugodt párbeszédben és konzultációban meg tudja szervezni az ország jelentős részének, akár többségének támogatását ahhoz, hogy az ország működésének egy sor területén közös változásokat indítsunk el".

"Azt megtanultam, hogy az én reformakaratom nem elég, fontos, de nem elég. Kell az ország is hozzá" - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc szerint a választókat nem körbeudvarolni kell, hanem tisztességes politikával meg kell velük egyezni a változásokról.

Az önkormányzati reform részleteit firtató kérdésre az MSZP elnöke közölte, nem kevesebb demokrácia, hanem kevesebb bürokrácia. Hozzátette: a magyar településeket lehet úgy is "önkormányozni", ha kevesebb a hivatal, a képviselő. Nem az önkormányzatok számát, hanem a hivatalok, az intézmények számát kell csökkenteni - jegyezte meg.

Úgy vélte, a 2009-es költségvetés hétfői parlamenti záró szavazásával 2008 végére "lényegében pontot tehetnek". A jövő évi büdzsére vonatkozó kérdésre azt mondta, az SZDSZ közös támogató nyilatkozata kellő garancia ahhoz, hogy elfogadják a törvényjavaslatot.

A kormányfő a következő év fontos feladatának nevezte még a nemzetközi gazdasági válság következményeinek kezelését, "a nagyobb baj" megelőzését, illetve a munkahelyek védelmét. Mint mondta, a pénteki brüsszeli döntések segítenek Magyarországnak, mivel lehet uniós forrásokból finanszírozni a kis- és közepes vállalkozások munkahelymegtartó támogatásait.

Gyurcsány Ferenc szerint az Európai Tanács döntése világosan mutatja, a szervezet azt várja a tagállamoktól, hogy együttműködve, de elsősorban nemzeti hatáskörben találjanak megoldást a problémákra. Megjegyezte, nincs egyetlen európai gyógymód, mást tesz a brit, a francia és a német kormány is, Magyarország pedig a célzott állami beruházásokra alapuló francia utat követi.

Az MSZP elnöke nem kívánta kommentálni Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének az ellenzéki párt évadzáró választmányi ülésén elmondott szavait. Mint mondta, az a nyilatkozat távol áll attól a felelősségtől, amit fontosnak gondol.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke beszámolt arról, hogy a testület meghallgatta a párt európai parlamenti képviselőinek beszámolóját, valamint az MSZP országos elnökségének javaslatát az EP-képviselők jövő évi kiválasztására. "Jó képviselőket szeretnénk" - így összegezte a választmány a kiválasztás elveit. Az EP-listáról a párt jövő év márciusi soron következő tisztújító kongresszusán döntenek.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője reagálásában közölte: "Gyurcsány Ferenc arcátlanul hazudott ma is, hiszen volt mersze a nyugdíjak értékének megőrzéséről beszélni, miközben a kormány elvette a 13. havi nyugdíjat." A kormány átfogó és brutális támadást indított a nyugdíjasok ellen azzal, hogy három egymást követő évben is csökkentik a nyugdíjak reálértékét - hangsúlyozta.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva közölte: "különösen aljas hazugság" ez az állítás egy olyan párt szóvivőjétől, amelyik a parlamentben kétszer is a 13. havi nyugdíj ellen szavazott. Ha a Fideszen múlt volna, ma nem lenne 13. havi nyugdíj, és a nyugdíjak 40 százalékos reálemelkedéséből egy fillért sem láttak volna az idősek. Hozzátette: 2002 és 2006 között több mint 40 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke.

Simon Gábor és Gyurcsány Ferenc a Magyar Szocialista Párt választmányi ülésén
Simon Gábor és Gyurcsány Ferenc a Magyar Szocialista Párt választmányi ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.