Az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok elismerésével kezdődik

Az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok ismerésével és elismerésével kezdődik - hangsúlyozta Székely László, az alapvető jogok biztosa a gyermekjogok világnapja alkalmából az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az ombudsman hivatala emlékeztetett arra, hogy Európai Unió legutóbbi kutatása szerint három magyar gyermek közül kettő nem tudja, milyen jogai vannak, és a gyerekek 80 százaléka nem kért még segítséget a jogainak megsértése miatt.

Az ombudsman a hozzá benyújtott panaszok kivizsgálása mellett évről évre más gyermekjogi témát állít a projektsorozatának középpontjába. Eddig ilyen volt a jogtudatosítás, az iskolai erőszak vagy a gyermekbántalmazás problémája, a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek jogai, a gyermekbarát igazságszolgáltatás.

Az idei fő téma a gyermekek testi-lelki egészséghez és az egészséges környezethez való jogának érvényesülése. Minderről, valamint a gyermekjogi egyezmény részleteiről az alapvető jogok biztosa a www.gyermekjogok.ajbh.hu honlapon is tájékoztatja a fiatal olvasókat és a velük törődő felnőtteket.

Az ombudsman a gyermekjogok világnapján az SOS Gyermekfalvak kecskeméti gyermekparlamentjén vesz részt, ahol a fiataloknak bemutatja, mit tesz a gyermekjogok védelmében, és gyermekjogi fórumon válaszol az érdeklődőknek.

A gyermekjogi egyezményt 1989. november 20-án New Yorkban fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése. Azóta ez a nap a gyermekjogok világnapja. Az egyezményt a magyar Országgyűlés 1991-ben iktatta törvénybe. Magyarországon - önálló gyermekjogi ombudsman híján -  az alapjogi biztos látja el a gyermeki jogok védelmét, ezt 2012 januárjától a tevékenységét meghatározó törvény is kiemelt feladataként írja elő – olvasható az ombudsmani közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.