Az ellenzék tiltakozik, de Stumpfnak aligha kell aggódnia

Csütörtökön mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltről szavaz a T. Ház. A Fidesz egyhangúlag támogatja az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterét, Stumpf Istvánt alkotmánybírónak. Az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatón közölték: szerintük Stumpf jelölése törvénytelen és aggályos.

Mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltről szavaz az Országgyűlés csütörtökön - jelentette be a fideszes Balsai István az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottsága ülése után. A testület elnöke hétfőn elmondta: az eseti bizottság a pártok által javasolt mind a nyolc személyt jelöltnek tekinti, ezért mindannyiukat meghallgatja kedden az alkotmányügyi bizottság.

Emlékeztetett arra: a Fidesz Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt, a KDNP Dienes-Oehm Egont, az MSZP Mészár Rózát, a Jobbik Zétényi Zsoltot, az LMP pedig Tóth Mihályt, Kollonay Csillát és Bándi Gyulát jelölte. Balsai István felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmánybírók megválasztásához az összes képviselő kétharmadának támogatása kell.

Egyhangúlag támogatta a Fidesz-frakció hétfői ülésén Kövér László házelnökké, valamint Stumpf István és Bihari Mihály alkotmánybíróvá választását - tájékoztatott Lázár János, a képviselőcsoport vezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Kérdésre közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök álláspontja szerint - "ami egybeesik a frakcióéval" - Stumpf István minden törvényi feltételnek megfelel. Ezen kívül olyan gyakorlati szempontokat tud bevinni az Alkotmánybíróság életébe, amelyekre "igencsak szükség van" - tette hozzá.

Az ellenzéki pártok az eseti bizottság ülése után közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elhangzott: véleményük szerint Stumpf István mint jelölt nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért azt javasolták, hogy őt ne hallgassa meg kedden az alkotmányügyi bizottság. Simon Gábor (MSZP-Borsod megye) törvényellenesnek nevezte a jelölést. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) hangsúlyozta: ez nem "kukacoskodás", az Alkotmánybíróságnak komoly súlya kell, hogy legyen, különösen most, amikor erőteljes alkotmányossági kontrollra van szükség. Aggályosnak tartotta Stumpf István "erőteljes politikai elkötelezettségét" is.

Schiffer András (LMP) úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok nagyra értékelik, hogy Balsai István a nemzeti együttműködés jegyében nem ragaszkodott ahhoz, hogy csak két jelöltet ajánljon az eseti bizottság, hanem az összes jelöltet alkalmasnak találta. Jó lenne, ha iránymutató lenne a kormánytöbbség későbbi magatartását illetően is - jegyezte meg.

 

Zárt ajtók mögött jelölnek alkotmánybírókat a parlamentben
2010.07.19 Budapest Parlament Alkotmánybírókat jelölő testületi ülés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.