Az ellenzék szerint értékelhetetlen Orbán évértékelője

A parlamenti pártok és elemzők is értékelték Orbán Viktor miniszterelnök beszédét - nem túl nagyra. Frissítve: a KDNP-nek tetszett.

MSZP: Narancs lufik

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői évértékelő beszéde csak akkor lenne reális, ha az a be nem tartott ígéretekről szólna. A választások óta semmilyen téren sem lehet sikertörténetről beszélni, Orbán Viktor egyedüli eredményként csak a "fideszes pártrendszer kiépítését" könyvelheti el - mondta Sass Szabolcs, a szocialisták ifjúsági szervezetének elnöke hétfőn, a Millenáris Park előtt rendezett sajtótájékoztatóján. Török Zsolt, az MSZP szóvivője hangsúlyozta: a kormányfőt a tavaly tavasszal elmondott, "lassan elszálló" ígéreteire szeretnénk figyelmeztetni. Ezek az ígéretek egyebek mellett "egyszeri, nagyarányú, radikális adócsökkentésről szóltak, ehelyett azonban csak saját adójukat csökkentették. A miniszterek, államtitkárok 200-300 ezer forinttal többet vihetnek haza". A kormány korábban reformokra is ígéretet tett, helyette azonban kizárólag a "megszorítások politikáját alkalmazzák ismételten", továbbá a kabinet nem segít a devizahiteleseknek, nem tudja megállítani az üzemanyagok drágulását és leállította a fejlesztési pénzek kifizetését is - fűzte hozzá a szóvivő.

A Societas tagjai a sajtótájékoztatón Orbán Viktort, Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási minisztert, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt és Szalai Annamáriát, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elnökét ábrázoló, életnagyságú karikatúrákat tartottak; valamint a magasba engedtek száz darab, a kabinet be nem váltott ígéreteit szimbolizáló, narancssárga léggömböt.

Ellenzékitől is kevés

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke üres, halogató beszédnek minősítette Orbán viktor évértékelőjét. A beszéd sokkal inkább hangulati előkészítése volt azoknak a megszorításoknak, amelyeket a kormány februárban-márciusban be akar vezetni, mintsem egy ország évértékelő beszéde, tette hozzá. A miniszterelnök csak problémákat vetett fel, és csak célokat sorolt, de nem mondta meg azokat a konkrét javaslatokat, hogy miként oldja meg a problémákat, és hogyan éri el azokat a célokat, amelyeket kijelölt az ország számára. "Egy ilyen típusú évértékelő még egy ellenzéki vezető részéről is kevés lenne". 

LMP: Nem tudja, vagy nem akarja

Orbán Viktor évértékelő beszéde gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem tartalmazott arról, hogy a kormány miként akar fellépni azon súlyos problémák ellen, amelyekkel az országnak szembe kell néznie - reagált a miniszterelnök hétfői országértékelőjében elhangzottakra az LMP-s Jávor Benedek. A képviselő úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor „vagy nem tudja, vagy nem akarja elárulni", hogy miként kívánnak szembenézni ezekkel a feladatokkal. Jávor Benedek szerint vagy nincsenek megoldási javaslatok és „tovább folytatódik az a kormányzati politika, amit az elmúlt hónapokban tapasztaltunk, az alkalmi rögtönzések, ötletelések, a káosz politikája", vagy pedig nem merik az emberek elé tárni az elképzeléseket. Hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök nem beszélt arról, hogy a kormány hogyan akar segíteni a devizahiteleseknek, mit tartalmaz majd a „sajtóban már több ízben beharangozott gazdasági megszorító csomag", hogyan szabják át a magyar gazdaságpolitikát, de nem említette az oktatást, az egészségügyet és általában a nagy szociális ellátórendszerek reformját sem. Hozzátette, a kormányfő arról sem beszélt, hogy január 1-je óta Magyarország az EU elnöke, „egy olyan helyzetben, amikor maga Európa nem veszi komolyan az elnöki tisztet betöltő országot". Megjegyezte, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök, és Angela Merkel német kancellár a soros uniós elnököt „kizárva", szűkebb körben egyeztetnek az unió gazdasági jövőjét meghatározó alapvető kérdésekről. Kijelentette, hogy ezután fokozott érdeklődéssel várják Orbán Viktor parlamenti szezonkezdetkor elhangzó beszédét, mert remélik, hogy abban lesznek információk a várható kormánypolitikáról.
A kormányfői beszédének egyetlen konkrét információjaként azt említette, hogy „Orbán Viktor beszédírója olvas Rejtő Jenőt". A képviselő úgy fogalmazott, hogy egy ország kormányzásához viszont nem elégséges közmondásokat idézni.

Jobbik: Képtelenség értékelni

Orbán Viktor hétfői országértékelő beszédét "a konkrétumok teljes hiánya miatt képtelenség értékelni" - mondta hétfőn Balczó Zoltán a Jobbik alelnöke. A jobbikos politikus hangsúlyozta: pártja világos válaszokat várt volna a miniszterelnöktől Magyarország legégetőbb társadalmi problémáival kapcsolatban. Balczó Zoltán szerint Orbán Viktornak arról kellett volna beszélnie, hogy mi lesz az áprilisban lejáró kilakoltatási moratórium után, mikor és milyen módon áll fel a Nemzeti Eszközkezelő, lesznek-e és ha igen milyen változások az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén, hogyan akarja a kormány hazacsábítani a külföldön élő magyar fiatalokat, vagy milyen módon akarja rábírni a kabinet a segélyekből élőket a munkavállalásra. Balczó Zoltán leszögezte: Orbán Viktor országértékelő beszédéből az derült ki, hogy "a Fidesz által vállalt félmegoldásokon keresztül" az országot nem lehet kimozdítani nehéz helyzetéből.

Elemző: tipikus Orbán-beszéd

Csalódniuk kellett azoknak, akik azt várták ettől a beszédtől, hogy Orbán Viktor majd a következő időszak nagyobb kihívásairól, az alkotmányozásról és a strukturális reformokról beszél és konkrétumokat mond, de ennek a beszédnek nem is ez volt a funkciója - mondta a hvg.hu-nak Juhász Attila. Az elemző szerint ez a beszéd mindenekelőtt a Fidesz saját tábornak szólt, ezt a tábort akarta orientálni. Igaz, a főbb üzenetei így is mindenkihez eljutnak, mert a beszédet - azzal, hogy már hagyományossá vált - elképesztő médiafigyelem övezi. Három fő üzenete volt az évértékelő beszédnek Juhász Attila szerint. Az egyik, hogy Orbán Viktor nem kívánta a kormányzat eddigi szakaszát már befejezett sikerként felmutatni, hanem végig az erőfeszítést hangsúlyozta és azt, hogy az ő értelmezése szerint egy nagyon rossz helyzetből kellett indulnia a kormánynak. A másik fontos üzenet, hogy társadalompolitikai értelemben a kormány az aktívakra épít, a munkavállalást és a munkahelyteremtést részesíti előnyben az inaktivitással szemben. „Ez a legtöbbet hangsúlyozott üzenete volt a beszédnek. A reformtervekből eddig kiszivárgott intézkedések (például a munkanélküli-segély csökkentése, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata) is ezt a célt szolgálják" - mondta az elemző. Juhász szerint a politikát figyelő közönség és a Fidesz szavazóbázisa számára ez egy pozitív üzenet, noha lesznek olyan társadalmi csoportok majd, amelyeket ezek hátrányosan érintenek majd. „A kormány a munkahelyteremtést nevezi a legfőbb céljának, így a sikere is azon múlik majd, hogy megvalósítja-e ezt a célkitűzését. Ha nem sikerül megvalósítani, az politikailag is bukáshoz vezethet" - fogalmazott az elemző.

KDNP: Bátor lépések

Az elmúlt kilenc hónap bátor kormányzati lépéseit - a nyugdíjrendszer megmentését és az adórendszer átalakítását - emelte ki a miniszterelnök hétfői országértékelő beszédére reagálva a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek. Harrach Péter úgy fogalmazott: a kormányfő kettős szerepben mutatkozott be, a romeltakarító és veszélyre figyelmeztető, illetve a távlatokat és irányt mutató szerepben. A legfőbb veszélyt - szavai szerint - az államadósság mértéke, illetve az a véget nem érő válság jelenti, ami különösen az eurozónán kívülieket fenyegeti - tette hozzá a frakcióvezető. Kiemelte: amikor a miniszterelnök a veszélyeztetett országról beszélt, nem lehetett nem gondolni az elmúlt kilenc hónap "nagyon bátor kormányzati intézkedéseire", amelyek ahhoz kellettek, hogy a veszélyhelyzetet elkerüljük. Ez a bátorság az adórendszer átalakítását és a nyugdíjrendszer megmentését célzó intézkedésekben mutatkozott meg - emelte ki a KDNP frakcióvezetője. Megjegyezte: azt is látják, milyen ellenerők dolgoznak, hogy a talpra állítás megvalósítását akadályozzák. Harrach Péter kitért arra is, hogy a miniszterelnök beszédének másik alapvető gondolata, fő üzenete a megújulás volt. E téren ugyan megmaradt az általánosságok szintjén, de mint a KDNP frakcióvezetője mondta, a részletek egy hét múlva várhatóak. A kereszténydemokrata politikus megnyugtatónak és jó érzést keltőnek nevezte, hogy azokat a területeket érintette a kormányfő beszédében, amelyek a KDNP számára is fontosak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.