Az ellenzék együtt számolná a szavazatokat?

Nyílt levélben fordult a demokratikus ellenzékhez Tóth Zoltán, az Országos Választási Iroda volt vezetője és Árok Kornél, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt elnöke a választások tisztaságának megőrzése érdekében.

Emlékeztetnek arra: 2010-ben a mostani kormánypárti többségű önkormányzatok tömegesen utasították el a jegyzők személyi javaslatait a szavazatszámláló bizottság tagjaira. A polgármesterek egy része a jelenlegi kormánypárt bizalmát élvező személyeket ültetett a helyükre.

Ezt most nem engedhetjük – fogalmaznak a levél aláírói.

Felhívják a figyelmet rá, hogy a választási eljárási törvény tervezete szerint csak az a párt delegálhat két szavazatszámláló tagot a bizottságba, amelyiknek jelöltje van. Ha egy jelöltnek csak egy szavazatszámláló bizottsági tagja van, akkor egyet sem delegálhat.

Tóth Zoltán és Árok Kornél kezdeményezi: a demokratikus ellenzéki pártok, a civil szervezetek és a független jelöltek egyeztessék a tevékenységüket annak érdekében, hogy az ország területén levő 11 ezer szavazókörben mindenütt legyen 2-2 képviselőjük a szavazatszámláló bizottságokban.

A nyílt levél megfogalmazói vállalják a jelentkezők felkészítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.