Az ellenzék bíróságon támadja a budapesti államosítást

Bíróságon támadják meg a szocialisták a fővárosi kórházak államosítását megpecsételő megállapodást, ha azt a hétfői közgyűlés jóváhagyja – tudta meg a Népszabadság.

Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője szerint a legújabb megállapodástervezet kifosztja a budapestieket. A kormányzat nemcsak az ingó és ingatlan vagyont vinné, de további 800 millió forintot követel a várostól, valamint nem akarja visszafizetni a főváros által a kórházaknak adott visszatérítendő támogatásokat. Ez utóbbi összege legalább egymilliárd forint. Az év első felében befejeződött fejlesztésekkel kapcsolatos számlákat sem hajlandó kifizetni a szállítóknak. Emellett az állam elvitte az egészségügyi közbeszerzésekre a főváros által alapított 400 milliós alaptőkéjű társaságot is.

Tavaly decemberben az elsők közt államosította a budapesti kórházakat az egészségügyért felelős államtitkárság háttérintézménye, ám csak elindította a folyamatot. Az intézmények átadásáról szóló megállapodást máig is sok anyagi és hatásköri természetű vita hátráltatja, ezért az átadást megalapozó megállapodást Tarlós István főpolgármester még nem írta alá.

A kormányzati adminisztrációban is vannak, akik szerint egyáltalán nem biztos, hogy a jogszabály kiállná az alkotmányossági felülvizsgálat próbáját – tudta meg lapunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.