Az élettársak is alkothassanak családot!

Új, befogadó jellegű családfogalom kialakítását kéri a kormánytól a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű szervezeteket összefogó Magyar LMBT Szövetség, amely szerint az új családvédelmi törvény a házasságot kötni nem kívánó, élettársi kapcsolatban élő heteroszexuális párokat is megbélyegzi, és kirekeszti a család fogalmából.

A Magyar LMBT Szövetség felszólítja a kormányt, hogy a családvédelmi törvény jelenlegi tervezetét dolgozza át, és a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összhangban álló, az Európai Emberi Jogi Bíróság joggyakorlatának megfelelő, a házasságon kívüli együttélési formákat is elismerő, befogadó családfogalmat vezessen be a magyar jogrendszerbe - ez áll a szövetségnek a távirati irodához eljuttatott közleményében, amelyban azt szorgalmazzák, hogy a törvényben szereplő családfogalom befogadó, a társadalmi realitásoknak megfelelő és a családformák sokszínűségét elismerő legyen.

Mint írják: sajtóforrások szerint már a kormány is látta a családok védelméről szóló új sarkalatos törvény tervezetét, amely a család fogalmát úgy határozná meg, hogy abban csak a házaspárok szerepelnek, az élettársak (függetlenül azok nemétől) nem. A szövetség szerint "a jogszabály ezzel kétharmados törvénybe betonozná a magyar családok százezreit a család hivatalos fogalmából kizáró jogi rendelkezést".

Emlékeztetnek: a Magyar LMBT Szövetség már az új alaptörvény elfogadásakor is tiltakozott "a házasság diszkriminatív fogalmának alkotmányi szinten történő rögzítése ellen". Szerintük "az alaptörvény még 'csak' a meleg és leszbikus párokat kezelte másodrendű állampolgárként, az új családvédelmi törvény viszont már a házasságot kötni nem kívánó, élettársi kapcsolatban élő heteroszexuális párokat is megbélyegzi és kirekeszti a család fogalmából". Teszi mindezt úgy, hogy a magyar társadalomban egyre több pár dönt úgy: életét nem a házasság intézményének keretei között kívánja leélni - fűzik hozzá.

A szervezet véleménye szerint az elmúlt hónapok családpolitikai fejleményei alapján egyre inkább úgy tűnik, "a kormány szabad kezet adott a magát választásokon önállóan megméretni hosszú évek óta nem merő fundamentalista törpepárt, a Kereszténydemokrata Néppárt ideológusainak, akik a családok valódi érdekeinek képviselete helyett avíttas, kirekesztő nézeteiket kívánják ráerőltetni a magyar társadalomra. Abortusztilalom, hagyományos nemi szerepek, és az életüket azonos nemű párjukkal összekötni kívánó meleg és leszbikus emberek iránti mérhetetlen gyűlölet politikájuk sarokköve".

Szerintük a családok megerősítésére, a munkahelyi és a családi kötelezettségek összeegyeztetésének megkönnyítésére, a gyermeket vállaló szülőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésre valóban szükség van. A valóban családbarát politika azonban nem azt keresi, kit és hogyan lehetne kizárni a család fogalmából, hanem elismeri a családformák sokszínűségét, és egyenrangúként ismeri el a családokat, függetlenül a benne élők nemétől vagy a párkapcsolat jogi formájától - írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.