Az élen Rogán, Kósa és Lázár

A PHa-index azt mutatja, hogy egyes kormánypárti képviselők milyen jelentőségű törvényeket, törvénymódosításokat kezdeményeztek.

Az Országgyűlés egyéves munkájának elemzése kapcsán a Policy Agenda megvizsgálta a kormánypárti frakciók munkáját. Az úgynevezett Politikahatás-index (PHa-index) segítségével egyebek mellett azt elemezték, hogy  a kormánypárti politikusok mennyire vettek részt a törvényhozói munkában és milyen jelentőségű törvényeket, törvénymódosításokat kezdeményeztek - írja a nepszava.hu.

A PHa-index a jogszabályok társadalmi, gazdasági és költségvetési hatása, a politikai kommunikáció jelentősége és a politikai szereplőkkel való konfliktus alapján mutatja be, hogy milyen politikai hatása van az egyes törvényeknek. Ennek segítségével mindegyik már elfogadott és a kormánypárti képviselők által beadott törvényjavaslatot értékeltek, és az így kapott PHa-indexeket összesítve kapták meg, hogy az egyes képviselők milyen jelentőségű kezdeményezésekkel éltek.

Talán nem is meglepő, hogy a Top 3-ban Rogán Antal (Pha-index: 40,45), Kósa Lajos (40.35) és Lázár János (26,75) szerepel. Az első két helyezett közötti különbség ugyan kicsi, de annak függvényében, hogy darabszámra kevesebb törvényt nyújtott be a Belváros polgármestere, mint debreceni kollégája, még inkább látszik, hogy társadalmi, gazdasági hatást tekinve  a jelentősebb ügyek Rogán Antal nevéhez köthetők.

Kósa Lajos volt a kezdeményezések számát tekintve legaktívabb a parlamentben a kormánypárti frakcióban. Az általa kezdeményezett 18 törvényjavaslat több témakört is átölelt. Lázár János harmadik lett az egyéves jogalkotói munkában, igaz, az általa beadott tizenegy törvényjavaslat között több, igen komoly politikai vihart kiváltó javaslat is volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.