Az éhségmenet felidézésével kezdődött az MSZP-választmány ülése

A Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menetre emlékeztek az MSZP választmányának szombati ülésen. Simon Gábor, a testület elnöke üdvözölte, hogy az éhségmenetként ismertté vált akció szervezői mozgalmat alakítottak ezen a héten.

A választmányi elnök kiemelte, hogy az MSZP támogatta az akciót, amiben több képviselőjük részt is vett. Egyikük, Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke kijelentette: az MSZP nem éhséglázadásokat akar, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy folyamatosan nő a létminimumon vagy alatta élők száma, és országszerte, de különösen a keleti országrészben hiányoznak a munkalehetőségek. Kitért arra is, hogy az előző kormány alatt nettó 60 ezer forintot kaptak a nyolc órában foglalkoztatott közmunkások, ma viszont már csak 47 ezret.

A választmányi ülésen - amelynek kezdetén Galkó Balázs szavalta el József Attila Alkalmi vers a szocializmus állásáról című versét - a küldöttek zárt tanácskozáson hallgatják meg Csepeli György szociálpszichológust a kormány intézkedéseinek hatásáról, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pedig a magyar társadalom politikáról alkotott véleményéről tart előadást.

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát, és döntenek arról a beszámolónak a tartalmáról, amelyet a testület az elmúlt kétévi munkájáról a március végi tisztújító kongresszusra készít.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a választmányi ülés kezdetekor sajtótájékoztatón azt állította: több fideszes képviselő is hiányosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, kihagyva belőle jövedelmének egy részét. Példaként hozta Vantara Gyulát, Békéscsaba polgármesterét, aki nem tüntette fel bevallásában a városvezetőként kapott fizetést.

Felidézte azt is, hogy Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a nyíregyházi lakásának kiadásáért kapott összeget mulasztotta el feltüntetni vagyonnyilatkozatában. Török Zsolt elismerte, hogy az államtitkár időközben kijavította a hibát, ugyanakkor arra szólította fel őt, hozza nyilvánosságra a tavaly benyújtott adóbevallásának vonatkozó részét, bizonyítva, hogy szerepel benne a bevétel.

A szóvivő ezen kívül azt közölte: Tilki Attila fideszes képviselő csak "a lebukástól félve" ismerte el, alkoholt fogyasztott azt megelőzően, hogy február 9-én autójával a szalagkorlátnak ütközött. Török Zsolt megjegyezte, a baleset után tizenhárom nappal történt beismerés azután történt meg, hogy egy baloldali blog e-mailben érdeklődött a fideszes képviselőnél balesetének körülményeiről. A Fidesz politikusa előzőleg közleményben tudatta: balesetéről értesítette a rendőrséget, és vállalta az alkoholszonda megfújását, illetve a vérvételt, amely alkoholfogyasztást jelzett. Egyúttal közölte, hogy vállalja az eset jogi következményeit.

-13 fokban indultak Miskolcról
Éhségmenet Miskolcról Budapestre. 2012.02.06. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.