Az Együtt-PM szerint az "Orbán-Putyin-paktumnak" titkos záradéka van

Az Együtt-PM szerint a paksi bővítésre szánt háromezer milliárd forintos hitel legalább hatvan százaléka visszakerül Oroszországba és nem a magyar, hanem az orosz gazdaságot fogja élénkíteni.

Szabó Rebeka vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, eközben még a legoptimistább becslések szerint is háromszázmillió forintba kerülne egy munkahely létrehozása a bővítés során.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzék a jövő hét végére tüntetést szervez a tervezett paksi bővítés miatt. Az Együtt-PM továbbra is azt szeretné, ha az ügyben népszavazást tartanának - erősítette meg a független képviselő.

Annak kapcsán, hogy a Fidesz szombaton 6,5 százalékos gázárcsökkentést jelentett be, azt mondta: Magyarország elsősorban Oroszországtól kapja a gázt, ezért az Együtt-PM szerint ha egy ilyen jelentősebb kedvezményt sikerül kialkudni Oroszországtól, akkor "ennek lesz valamiféle ára". Hozzátette: minden okuk megvan azt feltételezni, hogy az "Orbán-Putyin-paktumnak" van egy titkos záradéka, ami a gázár csökkentésére vonatkozik.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen bizonyítékuk, azt felelte, hogy ezek alapvetően feltételezések, de azt látják, hogy Ukrajna nyomott áron kapja a gázt Oroszországtól, az oroszok pedig támogatják az ukrán kormányt.

Az is alapos gyanúra ad okot, hogy "rendkívül nagy homály és titkolózás lengi be" a tárgyalásokat, semmilyen előzetes tanulmányt nem hoztak nyilvánosságra arról, hogy szükség lenne ezekre a blokkokra - folytatta Szabó Rebeka.

Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.