Az Együtt-PM kész megakadályozni az újpesti kunyhórombolást

Újabb kunyhórombolás készül a fővárosban. Újpesten várhatóan hétfőn ledózerolnak harminc épületet. Az Együtt-PM bejelentette: meg fogják akadályozni a terv végrehajtását.

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke hangsúlyozta, hogy a készülő rombolást egyértelmű törvénysértésnek tartják, mert a területen élő húsz férfi és 15 nő semmilyen hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy el kell hagyniuk otthonaikat. A rendőrség csak pár napot hagyott számukra, hogy összepakoljanak és elhagyják a területet. Ha kilakoltatják őket, akkor az utcára fognak kerülni.

Ez az ügy Szabó Tímea szerint nagyban hasonlít a zuglói kunyhórombolásra, amit a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében jogellenesnek minősített. Szavai szerint már kormányszinten is szabályozni készülnek ezt a jogsértést, mert a kormányzati portálon megtalálható az a tervezet, amelyik előkészítené a közterületeken jogellenesen felállított építmények eltávolításának egységes jogalkalmazói gyakorlatát.

Az Együtt-PM az Összefogás pártjai nevében felszólítja a rendőrséget és a hatóságokat, hogy hagyjanak fel a tervezett kunyhórombolással és a hajléktalanok üldözésével – jelentette ki. Emellett felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vonják vissza az említett kormányrendelet-tervezetet. Wintermantel Zsolttól a kerület polgármesterétől pedig azt kérte, hogy tegyen meg mindent az épület eldózerolásának megakadályozásáért, vagy biztosítsa a területen élők lakhatását. 

Ha az érintettek nem tesznek eleget a felszólításnak, az Együtt-PM békés eszközökkel, de maga fogja megakadályozni a kunyhórombolást – jelentette ki.
Végül közölte, hogy a kormányváltás után az Összefogás emberhez méltó lakhatást biztosít majd minden rászoruló számára. Az újpesti esetben nem lehet pontosan tudni, hogy a rendőrök kinek a megbízásából készülnek a kunyhórombolásra. Arra a felvetésre, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) programjában szerepel a melegházasság gondolata azt felelte, távlati célként egyetértenek annak bevezetésével, de minden ilyen kérdésben megfelelő társadalmi támogatottságra van szükség. Amíg ez megtörténik, addig a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogokat kell kiterjeszteni – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy egy korábbi törvényjavaslatában azt indítványozta, hogy az újszülött gyermeküket megölő nők enyhébb büntetést kapjanak azt felelte: ez több mint száz évig a magyar jogrendszer része volt. Hangsúlyozta, hogy nem lehet összehasonlítani azt a büntetett, amikor valaki előre megfontolt szándékkal öl embert és azt, amikor valaki ezt zavart tudatállapotban, mások nyomására hajtja végre. Azt is kiemelte, hogy a büntetési tételt nem csökkentenék érdemben, mert annak felső határa a nyolc év. Ugyanakkor minden más hozzátartozók közötti emberölés büntetési tételét szigorítanák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.