Az Együtt-PM a gyermekkínzásról: hibázott az állam

A szigetszentmiklósi szörnyű eset kapcsán egyértelmű, hogy az állam súlyosan hibázott, hiszen máskülönben nem fordulhatott volna elő, hogy egy házaspár éveken át kínozza a gyermekeit - közölte Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke, aki reformot követel a gyermekvédelemben.

Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy a szörnyűséges szigetszentmiklósi gyermekbántalmazásos esetben a Kormányhivatal vizsgálata szerint senki sem hibázott, a jelzőrendszer tagjai közül senkit sem vontak felelősségre. Ennek értelmében tehát nem indul senki ellen sem fegyelmi eljárás és a gyermekvédelmi igazgatási díjat sem köteles fizetni az önkormányzat - írja közleményében Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke.

Szerinte a szigetszentmiklósi szörnyű eset kapcsán egyértelmű, hogy az állam - a jelzőrendszer szereplői és az önkormányzat - súlyosan hibázott, hiszen máskülönben nem fordulhatott volna elő, hogy egy házaspár éveken át kínozza, megverje és megerőszakolja három kiskorú gyermekét.  Mint Szabó Tímea írja, az Együtt-PM az ügy miatt korábban egy átfogó törvényjavaslatot nyújtott be, amely többek között szélesíti a gyermekjogokat a Fidesz kötelezettségekre épülő rendszerével szemben, megerősíti a nevelőszülők támogatását, szigorítja a családon belüli erőszak tényállását. Ezen felül a gyermekvédelmi igazgatási bírság önkormányzatokra kiszabható összegét 200 ezerről 1 millió forintra emelnénk.

Az Együtt-PM az igencsak megkérdőjelezhető eredményű kormányhivatali vizsgálat után írásbeli kérdést intéz Balog Zoltánhoz azzal kapcsolatban, hogy miért hárítanak a hivatalos szervek és a kormány mégis milyen konkrét lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy hatékonyan működjön a gyermekvédelem - zárul a közlemény.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.