Az egykulcsos adót tartja a problémák gyökerének az MSZP

Az MSZP szerint a kormány gazdaságpolitikájában "túl sok a politika és teljesen hiányzik a gazdaság" - mondta Burány Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen ismét bírálta az egykulcsos személyi jövedelemadót.

A szocialista politikus hangsúlyozta: februárban rengeteg munkavállalónak derült ki a "szomorú igazság", miszerint az idei évre elfogadott adótörvényekkel a kormány "két kézzel szórja az adókedvezményt a gazdagoknak, de csökkenti a szegények jövedelmét".

Az MSZP szerint a probléma gyökere az egykulcsos adó: "ennek bevezetésével hozta szinte megoldhatatlan helyzetbe magát a kormány és egyben munkavállalók tömegeinek okozott egzisztenciális problémát". Burány Sándor leszögezte: nem csak az a baj az egykulcsos adóval, hogy igazságtalan, hanem az is, hogy rengetegbe kerül, hiszen "több százmilliárdos rést ütött a költségvetésen".

A szocialisták úgy vélik, hogy ezt a rést hosszú távon a "magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlása" sem fogja pótolni, ezért van szükség "Orbán-csomagra," mert csak így lehet hosszú távon tartani a kiadási oldalon az egyensúlyt. Burány Sándor emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban bejelentette, a kormány ezen a héten első olvasatban megtárgyalja "az Orbán-csomagot", ennek azonban - tette hozzá - egyelőre semmi nyoma.

A szocialista politikus leszögezte: nem külső kényszer, hanem saját döntései idézték elő, hogy a kormánynak most ezzel a nehéz helyzettel kell szembesülnie. Burány Sándor megismételte, hogy május 1-ig országos petíció-sorozatot szervez az MSZP többek között az igazságos adózást és a devizahitelesek megsegítését követelve.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s képviselő leszögezte: az MSZP-nek szerinte nem kell állást foglalnia Puch László azon nyilatkozatával kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferencnek vagy közelítenie kellene a párt által képviselt politikához, vagy új pártot kellene alakítania. Burány Sándor szerint a párt "közös álláspontjához mindenkinek tartania kell magát."

Szintén kérdésre válaszolva az ellenzéki politikus súlyos külpolitikai kudarcnak minősítette a magyar uniós elnökség idejére tervezett keleti partnerségi csúcs elmaradását, és szerinte az sem siker a kormány számára, hogy az előzetes álláspontjukkal ellentétben mégis kénytelenek voltak változtatni a médiatörvény tartalmán az unió nyomására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.