Az egyházzal fizettetik a hittanoktatást?

A katolikus egyháznak fogalma sincs, hogyan fogják megoldani ősztől a hit- és erkölcstanoktatást – azt sem tudják, ki fizet az "ingyenes" tankönyvekért.

A Magyar Katolikus Egyház számára nem áll rendelkezésre elegendő információ a szeptember 1-jével bevezetendő hit- és erkölcstanoktatás finanszírozásáról - mondta Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület ülése után tartott sajtótájékoztatón. A finanszírozás módja és az, hogy melyik tanárnak hány órája lesz, nagyban befolyásolja, hány embert és hogyan tudnak majd erre a célra alkalmazni - magyarázta Mohos Gábor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hittan tankönyvek beszerzése körül is tisztázatlanok a körülmények. Sok iskolában megrendelték a tankönyvellátón keresztül a hittan tankönyveket, ugyanakkor információik szerint jelenleg az egyházaknak kell beszerezni ezeket a tankönyveket.

Mint közölte, ez bonyolult helyzetet okoz, ugyanis van olyan könyvkiadó, amely a tankönyvellátótól több mint húszezer hittankönyvre kapott megrendelést, így azonban "az egyház furcsa helyzetbe kerül", ha neki kell kifizetni a könyveket, holott ezt a költségvetésébe előzetesen nem kalkulálta bele.

Az MKPK titkára arra is felhívta a figyelmet, hogy az állam az első osztálytól felmenő rendszerben vállalta, ingyenes tankönyvet biztosít a diákoknak. Ennek megfelelően diszkrimináció lenne, ha az etika könyveket ingyen megkapnák az azt választók, míg a hittan tankönyvekért fizetni kellene.

Mohos Gábor szólt arról is: az a céljuk, hogy minél jobban felkészüljenek a hittanoktatással kapcsolatos igényekre. Önmagában is jelzésértékűnek nevezte, hogy a tanulók több mint fele valamelyik felekezet hit- és erkölcstanoktatását választotta. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a hittanra való jelentkezést és a szervezést szabályozó rendelet viszonylag későn jelent meg, ami nagyban nehezítette a dolgukat, ugyanis nem ismerték pontosan azokat a kereteket, amelyek a hittanórák szervezését szabályozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.