Feljelentették Ignácz Istvánt

Hűtlen kezelés, bűnpártolás és hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést az Eredetiség Ellenőrzés a Gépjármű Bűnözés Elleni Egyesület Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) elnöke ellen. A Fővárosi Főügyészség döntése értelmében a feljelentést az Eclipse-ügyhöz egyesítették, így az ügyben a vámőrség nyomoz.

Noha a vám- és pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága március elején csapott le a gépjárművek előzetes eredetiségvizsgálatához használt szoftvert szállító és üzemeltető Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetőire (a vámnyomozók milliárdos adócsalás és pénzmosás gyanújával nyomoznak), a gépjármű-eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek egy részének vezetőit tömörítő Eredetiség Ellenőrzés a Gépjármű Bűnözés Elleni Egyesület csak április közepén tartotta időszerűnek feljelenteni az Eclipse Zrt.-vel az állam nevében szerződő KEK KH elnökét.

Feljelentésükben lényegében ugyanazt ismételték meg, amit az előzetes eredetiségvizsgálat rendszerének januártól hatályos módosítása óta piacukat vesztett egykori  fővállalkozó-technológiatulajdonosok már korábban is sérelmeztek: az Eclipse pályázat nélkül olyan informatikai szolgáltatás szállítására kapott megbízást (4,95 milliárd forint plusz áfa értékben), amely korábban ingyen állt a KEK KH rendelkezésére. Az ügyletet a kezdetektől körüllengő gyanakvást csak tovább fokozza az a tény, hogy a hivatal 2009. december 31-én kötött szerződést az Eclipse-szel.

A feljelentők szerint Ignácz bűnpártolást és hivatali visszaélést követett el azzal, hogy szerződést kötött egy olyan céggel, amelynek szinte a teljes vezetése előzetes letartóztatásban várja a nyomozás befejezését. (Az igazsághoz azonban hozzátartozik – amiről a feljelentés nem tett említést –, hogy a szerződéskötéskor még nem folyt a nyomozás, hiszen az csak március 12-én kezdődött. Továbbá az Eclipse rendelkezett azzal a nemzetbiztonsági megfelelőséggel, ami a szolgáltatás nyújtásához elengedhetetlen, és amely azt sejteti, hogy a cégnél minden rendben van.)

Bűnpártolásként értékelik a feljelentők azt is, hogy a KEK KH nem bontott szerződést az Eclipse-szel, miután adócsalás gyanúsítottjaiként  a társaság vezetőinek többségét letartóztatták.

Ignácz István szerdán közleményben cáfolta, hogy a KEK KH elnökeként eljárás folyna ellene az eredetvizsgálattal foglalkozó, de különösen nagy értékű adócsalás és pénzmosás gyanújába keveredett Eclipse Zrt. ügyében. Ez bizonyos értelemben igaz is.

A Központi Nyomozó Főügyészség, ahol feljelentették, illetékesség hiányában ugyanis a feljelentést továbbküldte a Fővárosi Főügyészségnek, ahol úgy döntöttek: az Ignácz ellen (név szerint) tett feljelentést az Eclipse-ügyhöz egyesítik, és a nyomozás lefolytatására a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságát jelölték ki – tudtuk meg a Fővárosi Főügyészség illetékesétől

A vámnyomozók a napokban kapták meg az iratokat, már csak ezért sem hallgathatták még ki Ignácz Istvánt. Az ellene tett feljelentés így jelenleg csak egy irat az Eclipse-ügy számtalan dokumentuma között.

Nyugalmazott rendőrtábornok

Ignácz István, a KEK KH elnöke nyugalmazott nyugalmazott rendőrtábornok, a Pest megyei rendőrfőkapitányi posztról ment nyugdíjba 2007-ben. Korábban rövid ideig az ORFK Bűnügyi Főigazgatói posztján is szolgált. Rendőrtábornokként tanított a Miskolci Egyetemen és a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán. Már nyugdíjasként nevezték ki a KEK KH élére, ahol kinevezői elsősorban vezetői tapasztalataira és szervezőkészségére számítottak, nem utolsó sorban pedig arra, hogy rugalmasan lesz képss együttműködni a hivatallal adatcserére kényszerülő szervezetekkel és hatóságokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.