Az asztmások és allergiások az Orbán-kormány mellett

A kormány melletti szimpátiatüntetésen való részvételre buzdít az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke. Holott a saját szervezete alapszabályában ez olvasható: "Az ABOSZ közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt".

A budapesti székhelyű Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke, Pós Péter a magyarországi zöld mozgalom internetes levelezőlistáján ma tett közzé egy levelet, amelyben az Élőlánc Magyarországért holnap, 15 órakor a budapesti Kossuth téren tartandó, a kormány melletti szimpátiarendezvényén való részvételre buzdít. Pós Péter egyebek mellett ezt írja: "javaslom, menjünk el, adjunk minél nagyobb nyomatékot annak az akaratnak, amellyel kifejezhetjük, EBBEN AZ ORSZÁGBAN (sic!) még jellemzően nem média-agymosottak és konzumidióták, hanem gondolkodni is képes EMBEREK ÉLNEK (sic!)".

A zöld mozgalom több tagját fölháborította a levél, mert az egyesülésről szóló törvény szerint civil szervezetek nem folytathatnak direkt politikai tevékenységet, ráadásul az elnök megmozdulása megosztottságot kelthet: elvégre nem valószínű, hogy a magyarországi asztmás és allergiás betegek mindannyian a kormány hívei.

Ezzel szemben az ABOSZ elnöke az említett levélben így fogalmaz: "Tisztelt Mozgalom! Nem szeretem, ha rossz a lelkiismeretem, mert nem teszek meg valamit, amit könnyen megtehetnék, és amit fontosnak is tartok. Ezért írom ezt a levelet. Néhány éve egyre ritkábban veszek részt tüntetéseken, mert mind gyakoribb, hogy az eredetileg fontos ügyben véleményt nyilvánítók szándékát a legkülönbözőbb időszerű pártérdekeket kiszolgálók pártpolitikai célokra használják fel. Most azonban úgy látom, jó lelkiismerettel kivételt kell tennem, mert már valóban az egész országról van szó, nem csak ilyen-olyan haszonélvező csoportosulásokéról. Most nem az a fontos, hogy gyarmatinak vagy másnak nevezzünk egy, az országunk kiszolgáltatását jelentő viszonyt, hanem az, hogy átlássuk annak lényegi tartalmát, eszközeit, és megpróbáljuk fékezni kifosztásunkat. A szervezők által leírtak, és a szervezők személye alapján is megbizonyosodhatunk arról, hogy nem rossz ügy mellé állunk. Egy lényeges részlet abból, ami engem megnyugtatott: »Ugyanakkor nem lehet letagadni a kormány által elkövetett súlyos hibákat, melyek a túlfeszített tempójú törvénykezés és a párbeszéd hiányából erednek, ezért felszólítjuk a magyar kormányt, hogy nyisson valóságos társadalmi párbeszédet az ország ügyeiről! Tegyen lépéseket a közvetlen demokrácia intézményeinek szélesítése felé! Csak ez nyújthat megnyugtató garanciát a polgárok számára az ország belső békéjének hosszú távú megőrzésére.« Azt természetesen most sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy a pártok is megpróbálják majd saját céljaikra is kihasználni a rendezvényt, de az ügy komolysága miatt ez a lehetséges körülmény nem tántoríthat el a lényegtől, attól, hogy egyértelműen érzékeltessük, nem kívánunk mindig csöbörből vödörbe esni, azaz egyik fosztogató érdekkör szolgálatából a másikéba jutni."

A zöld mozgalomból fölhívták a figyelmet arra: Pós Péter elnök megsértette a saját szervezete alapszabályát, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége alapszabályában ugyanis ez olvasható: "Az ABOSZ közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.