Az ÁSZ szerint megroppant Óbuda pénzügyi helyzete

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint a III. kerületi önkormányzatnál a 2007-2010-es költségvetésekben nem volt egyensúly, a bevételek nem nyújtottak fedezetet a kiadásokra.

A szervezet szerdán, az MTI-hez eljuttatott vizsgálati összegzése szerint az óbudai költségvetés teljesítése során a pénzügyi egyensúly 2007-ben biztosított volt ugyan, azonban az ezt követő években már nem. Mint írták, a felhalmozási célú kiadásokra az önkormányzat a 2008-2009-ben hosszú lejáratú hiteleket, a fizetőképesség folyamatos biztosításához minden évben folyószámlahitelt vett igénybe. (Óbudát a most záruló ciklusban Bus Balázs fideszes polgármester vezette, aki október 3-án újrázni készül ezen a poszton - a szerk.)

Az önkormányzat pénzügyi helyzete 2007-ről 2009-re összességében kedvezőtlenül alakult, mivel eladósodása fokozódott és fizetőképessége gyengült. Az ÁSZ szerint az önkormányzat nem készült fel eredményesen az európai uniós források igénybevételére és a várható támogatások felhasználására.

Ugyanakkor a költségvetési tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatban a működésbeli hibák megelőzésére, feltárására, kijavítására kialakított belső kontrollok kiválóan működtek. Ugyancsak kiválónak minősítette az ÁSZ "a gazdasági eseményekkel kapcsolatos kifizetések során a kialakított belső kontrollok működésének megfelelőségét" is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.