Az anya barátnője adott vesét a kisfiúnak

Egyetlen nap alatt három gyerek kapott vesét február közepén a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján.

Bár a beavatkozás hetekkel ezelőtt megtörtént, a klinika vezetője csak most számolt be a sajtónak. Ez a nap több szempontból is különleges volt, mert egyetlen szerv átültetéséhez csak diplomásokból száz ember munkája szükséges. Most három átültetéshez kellett összehangolni és megszervezni a munkát. - Hogy minden flottul ment, arra bizonyíték, minthogy már mindhárom gyerek elhagyta a klinikát - számolt be az esetről Langer Róbert professzor, a klinika igazgatója. Míg két gyerek agyhalottól jutott új szervhez, addig a harmadik kisfiú élő embertől, az édesanyja barátnőjétől kapta a vesét.

Mint Langer Róbert elmondta, a vesetranszplantáltak egyéves túlélési aránya 90 százalék fölött van. A betegek elvesztését elsősorban valamilyen visszatérő alapbetegség vagy immunológiai gond okozhatja, de ez utóbbi egyre ritkább a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően.

Nemzetközi adatok szerint az agyhalottból származó vesék ötven százaléka működik tizenhárom év múlva, míg az élődonoros vesék fele húsz év fölött is bírja. Ha „lejár az ideje” transzplantált vesének, a beteg dialízisre kerülhet, illetve újra transzplantálhatóvá válik. Az újbóli átültetés lehetősége különösen a fiatal transzplantáltak számára fontos. Évente 15 gyerek kap új vesét.

Két sikeres májátültetésről is beszámolt a professzor. Két olyan gyerek kapott májat idén, akiknek napokig hiába kerestek szervet Magyarországon, majd az Eurotranszplant segítségével külföldről egy nap alatt lett meg az életmentő máj. A klinikának ugyanis a Bécsi transzplantációs központtal van kétoldalú együttműködési szerződése tüdő és máj-transzplantációra. Ez tette lehetővé, hogy szervet kapjon a két magyar rászoruló. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.