Az állatkerti jövő: pannon ősvilág

Jövő tavasszal nyitja meg kapuit az idén végleg bezáró vidámparktól elhódított terület egy darabján a Magyar Mesepark. 2014 azonban hangsúlyozottan az átmenet éve lesz – úton Pannon Park felé.

Az első idők fő attrakciója minden bizonnyal az új elvarázsolt kastély lesz. A magyar állatos mesék világát idéző 1500 négyzetméteres Mesevárat az állatkert egykori szolgálati lakásainak helyet adó lakóépületből alakítják ki. A környezet rendezését is magában foglaló projektre az állatkert vezetése már meg is szerezte a szükséges 500 millió forintos támogatást. Az építkezés nagy erővel zajlik, de az átadásra várhatóan 2015-ig várni kell. De a hordót is megvesszük hozzá – vidámította a vidámparkért szomorkodókat Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) főigazgatója mai sajtótájékoztatóján. De egy percig sem titkolta saját örömét.

– Az állatkertet eredetileg 18 hektáron alakították ki, de a rendszerváltásra 10,8 hektárra zsugorodott. Ezzel a mérettel még a hazai állatkertek között is csupán a nyolcadik, míg Európában csak három balkáni államot sikerül leelőznie. De nem a rangsor miatt vált szükségessé a bővítés. Az elmúlt évtizedben számos kedvelt állatfaj szorult ki az állatkertből helyhiány miatt. A vidámpark fejlődését szintén akadályozta a szűk hely, így hosszú távon csak egyik intézmény maradhatott – bizonykodott Persányi, aki szerint a vagy-vagy kérdést végül a látogatószám, illetve az ezzel összefüggő finanszírozhatóság döntötte el. Míg az állatkert a rendszerváltás óta dinamikusan fejlődve megőrizte egymilliós látogatói táborát, addig a vidámpark négyötöd részét elvesztette. Az elmúlt három évben csak a fővárosi önkormányzat jelentős pénzügyi „vastüdejére” kötve tudta elkerülni a csődöt. Az állatkert eközben az ország leglátogatottabb kulturális intézményévé nőtte ki magát.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly novemberben döntött a vidámpark bezárásáról, illetve a 6,5 hektáros terület átadásáról az állatkertnek. A terület jogilag márciustól a FÁNK-é, az idén vagyonkezelésbe kapják a műemléki játékokat is. A barlangvasút, a körhinta, a mesecsónak és a hullámvasút mellé megvásárolják a dzsungel-mesevasutat is, amely jól illeszkedik az állatkert tematikájához. A lézerdodgemet befogadó pavilonnak csak a tetőszerkezete védett. Ide új, kevésbé zajos funkciót telepít az állatkert.

– Az egész területre igaz lesz, hogy az adrenalinnövelésre fókuszáló gépvilág helyét az élők foglalják el. A gyerekek és az állatok. A János vitéz tündérországát idézi „élőben” a flamingócsapat. Iluska és Jancsi falujában érezhetik magukat az ide átköltöztetett parasztudvarban bóklászó gyerekek, míg a pónik hátára ülve akár a vitéz mesterséget is megízlelhetik. Mindemellé kertet alakítanak ki a honfoglalás és az ősmagyarság állatainak is – mutatta be az új mesevilágot a főigazgató, aki még ennél is nagyobbat álmodik. Pannon Parkot, amelynek egyik felén a Pannon Ősvilág, másik felén a Pannon Ősvadon kapna helyet. Ez utóbbi egy minimum két hektáron elterülő hatalmas biodóm lenne. Egy zöldtetővel fedett, nagy belmagasságú – átlagosan 20, de helyenként 40 méteres – szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel, vízi szafárival, kalandpályával és a vele összekötött Pannon-tenger akváriummal. A Széchenyi Fürdő eddig hasznosítatlanul elfolyó termálvizével fűtött csarnokot 1,5 hektáron elterülő állatkifutók vennék körül. Az élménypark szélén – részben a vidámparki parkoló helyén – 500 férőhelyes parkolót alakítanának ki.

A Pannon Park megvalósítása 15 milliárd forintba kerülne. Az előkészítésre már az idén kaptak 100 milliót. Persányi nem aggódik: a Városliget átalakítására szánt 135 milliárdba az ősvilág költségeit is beleszámították, az erről szóló kormányhatározatban nevesítetten szerepel. Az állatkert menedzsmentje önfenntartó működéssel számol. Az építésnél alkalmazni kívánt korszerű technológiák elfogadható szintre szorítják a működési költséget, amely így kigazdálkodható lesz az emelkedő látogatói létszám adta többletbevételből. Példaként a hozzánk legközelebb lévő lipcsei biodómot említette, amely megnyitása óta plusz félmillió nézőt vonz évente.

A Meseparkot jövőre még állatkerti belépővel lehet látogatni, de a játékokra külön jegyet kell váltani. A Pannon Park megnyitása után az állatkert, a Mesepark és a biodóm mindegyikéhez önálló jegy szükségeltetik majd, illetve az egészre váltható lesz kombinált jegy. Ez utóbbi árára még elképzelés sincs. A Meseparkba szóló önálló jegy az állatkerti belépőnél várhatóan olcsóbb – 1500 forint –, míg az ősvilág annál drágább lesz. A Pannon Kert megnyitása legkorábban 2017-re várható.

A Biodóm látványterve
Biodóm belső, Zoo Budapest
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.