Az államtitkár nem aggódik a diákok eladósodása miatt

Aki piacképes diplomát szerez, annak kedvezően alakulnak a jövedelmi viszonyai is, így nem jelenthet problémát az eladósodás – legalábbis a felsőoktatásért felelős államtitkár szerint.

Versenyképesebb felsőoktatást remél a kormány az államilag finanszírozott helyek csökkentésétől. A felsőoktatásért felelős államtitkár a Duna TV Közbeszéd című műsorában elmondta: azok, akik tudatosan készülnek egy olyan szakra, amelynek keretszámai most drasztikusan csökkentek, de nincs pénzük az önköltséges képzési formára, azoknak a diákhitel megfelelő segítség lehet. 

Ez egy felelősségteljes döntés, ám ha az illető jól választott, és piacképes diplomát szerez, kedvezően alakulnak a jövedelmi viszonyai is, így nem jelenthet problémát az eladósodás - mondta Dux László.

A politikus szerint bizonyos végzettségekkel könnyebb elhelyezkedni, és bár lényeges különbség van a képzőhelyek között, azt azonban nem nagyon vizsgálják a statisztikák, hogy egyes diplomások olyan munkakörben dolgoznak, amelyeket korábban alacsonyabb végzettségűek töltöttek be.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a keretszámokat eddig is évente határozták meg, azt az ország gazdasági helyzete és demográfiai folyamatai is befolyásolták. A nagyobb átrendeződés Dux László szerint inkább a szakok között van, hiszen a műszaki, természettudományi és informatikai területeken a korábbival megegyező, vagy annál több az államilag finanszírozott helyek száma.

Dux László a módosításokat részben a gazdasági válsággal indokolta, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az új felsőoktatási törvény nyomán véleménye szerint nem nő drasztikusan azon fiatalok száma, akik külföldön tanulnak majd tovább. Ez a lehetőség mindig is fennállt, és az Európai Unióhoz való csatlakozásunk egyik természetes következménye - fogalmazott.

A hallgatói szerződésekkel kapcsolatban Dux László megjegyezte: ez kifejezetten azokra vonatkozik, akik az adófizetők pénzéből szerezték meg a diplomájukat. Ezekben az esetekben reális elvárás, hogy a tudásuk egy ésszerű időtartamon belül azoknak a javára is váljon, akik finanszírozták a tanulmányaikat - tette hozzá. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.