Sólyom László aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást szerdán, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes - közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője

Magyarázatként elmondta: az Alkotmánybíróság 2000-ben a nemzeti jelképek megsértése és az önkényuralmi jelképek használata kapcsán hozott határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szűken meghatározott, szimbolikus ügyekben, a politikai szükségességre hivatkozva, bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre. Az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában - emelte ki.

Kumin Ferenc hozzátette azt is: Sólyom László szerint ugyanakkor nem volt helyes, hogy ezt a törvényt az Országgyűlés a választási kampányban hozta meg. Az államfő szerint a kampány ideje nem alkalmas ilyen súlyú kérdések higgadt megvitatására - jelentette ki.

A ciklus utolsó parlamenti ülésén név szerinti szavazással elfogadott törvény szerint három éves szabadságvesztéssel lehet büntetni a jövőben, ha valaki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, kétségbevonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. A Büntető Törvénykönyv módosítása mellett szavaztak a szocialisták és szabad demokraták, valamint független MDF-esek.

A fideszesek tartózkodtak, az SZDSZ-ből kilépett Gulyás József pedig egyetlenként nemmel voksolt. Így végül 197 igen szavazattal 1 ellenében 142  tartózkodás mellett fogadta el a törvényt, amely a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.