Az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga

Megjelent a patikai tulajdoni hányadra vonatkozó pályázat szabályainak tervezete. A kormány hivatalos oldalán kedden közzétett dokumentumban egyebek mellett az olvasható, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. lenne az állam nevében elővásárlási és tulajdonosi jogot gyakorló szerv az egészségügyért felelős miniszter szakmai felügyeletével.

Június 26-án fogadta el az Országgyűlés azt a tizenhárom jogszabályt módosító úgynevezett egészségügyi salátatörvényt, amely a többi között rendezi a patikatulajdonlást is.

A törvény úgy rendelkezik, hogy ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga; a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

A törvény szerint közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdoni hányadának átruházása esetén elővásárlási jog illeti meg az érintett gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészt, az érintett gazdasági társaság által működtetett közforgalmú gyógyszertárban munkaviszonnyal vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal rendelkező gyógyszerészt, illetve bármely más gyógyszerészt vagy az államot - ebben a sorrendben.

Az érintetteknek az elővásárlási jog érvényesítésére a vételárról való értesüléstől számított 30 napon belül van lehetőségük. Ha erről valaki nem nyilatkozik, azt "úgy kell tekinteni, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával".
A gyógyszerészi tulajdoni hányad biztosítása érdekében az állam tulajdoni hányadának értékesítésére annak megszerzésétől számított három éven belül pályázatot kell kiírni, itt azonban már nem érvényesíthető az elővásárlási jog. A törvényben felhatalmazást kap a kormány arra, hogy az elővásárlási jogok gyakorlására, valamint a pályázat kiírására és lebonyolítására vonatkozó részletes szabályokat rendeletben állapítsa meg, s hogy kijelölje az állam elővásárlási jogát, illetve tulajdonosi jogait gyakorló szervet.

A most megjelent rendelettervezet szerint az államhoz kerülő tulajdonjogokat az MNV Zrt. értékesítené. Az érvényes pályázatot benyújtók közül az nyer, aki a legmagasabb vételárat ajánlja. Ha több pályázó azonos - a minimálárat meghaladó - legmagasabb vételárra tesz ajánlatot, az nyer, akinek az adott közforgalmú gyógyszertárat működtető gyógyszertárban tulajdoni hányada van, és ha ilyen nincs, akkor aki ott munkaviszonnyal vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal rendelkezik.

A tervezet szerint ha a már felsorolt "ranghelyeken" több gyógyszerész tesz azonos nyilatkozatot, azzal kell megkötni a szerződést, aki az állam által kijelölt szerv felhívására három napon belül magasabb vételárra tesz ajánlatot. Azonos ajánlattétel esetében addig kell újabb ajánlattételre felhívni az érintett gyógyszerészeket, amíg valamelyik magasabb árajánlatot tesz.

A pályázati kiírásnak a többi között tartalmaznia kell a minimális vételárat, amelynél kedvezőtlenebb ajánlat nem tehető - olvasható a rendelettervezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.