Az állam lenyúlja a tűzoltóságokat

Államosítják az önkormányzati tűzoltóságok vagyonát, ezzel együtt állami irányítás alá kerül a tűzoltóságok működtetése. Létrehozzák az iparbiztonsági hatóságot, és bevezetik a katasztrófavédelmi bírságot.

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe vételére tesz javaslatot a kormány a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló parlamenti előterjesztésében - adta hírül a távirati iroda. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett előterjesztés úgy fogalmaz, hogy az önkormányzatiság megteremtésével párhuzamosan nem került megfelelően tisztázásra a tűzoltóságok feletti szakmai felügyelet kérdésköre, ami azt eredményezte, hogy "ellehetetlenült a szakmai hibák korrigálása, a hibázók felelősségre vonása". A tárcavezető szerint ezért sérült az az elv is, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság az egységes rendvédelmi szervezet része lenne.

A kormány javaslata szerint a hivatásos önkormányzati tűzoltóság helyébe egy egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lépne. A  módosításokkal egy helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer jöhet létre, amely hatékonyabb tűzvédelmet eredményezhet a meglévő kapacitások jobb hatásfokú kihasználásával, illetve az erő- és eszközállomány optimális tervezésével.

Az előterjesztés az önkormányzati tűzoltóságok vagyonát is át kívánja adni az államnak, ugyanakkor megjegyzi, hogy továbbra is szükség van az önkéntes, köztestületi tűzoltóságok munkájára.

A belügyminiszter a törvényjavaslatban indítványozza még egy a katasztrófavédelmi szerven belüli iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is. Utóbbi akkor válhatna kiszabhatóvá, ha az egyes üzemek nem tartanák be a veszélyes anyagokkal összefüggő súlyos balesetekhez, vagy üzemzavarokhoz köthető megelőző és helyreállító intézkedéseket, továbbá katasztrófavédelmi engedély nélkül végeznének engedélyköteles tevékenységet, illetve jogszabályban, vagy hatósági kötelezésben foglalt előírásokat mulasztanának el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.