Az állam hárommilliót kaszált a tyúklopásokon

A rendőrség a szabálysértésekről szóló törvény módosításának augusztus 19-ei hatályba lépése óta 3862 feljelentést tett tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt; a bíróság által gyorsított eljárás keretén belül kiszabott bírságok összege csaknem hárommillió forint.

Az ORFK szerdán azt közölte az MTI-vel: a szabálysértésekről szóló törvény módosítása az elzárással sújtható tényállások körét bővítette a magánlaksértés, a feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel, a valótlan bejelentés és a tulajdon elleni szabálysértésekkel. A jogszabály elrendeli továbbá, hogy az elzárással is büntethető szabálysértés elkövetője, amennyiben a helyszínről elmenekül, és 48 órán belül a rendőrség elfogja. Ebben az esetben gyorsított bírósági eljárás lefolytatására őrizetbe vehető.

A szabálysértési törvény módosulása a fiatalkorúakkal szemben is lehetőséget biztosít elzárás büntetés kiszabására, amelynek maximumát a felnőtt korúakra kiszabható mérték felében, 30 napban határozza meg, halmazat esetén 45 napban. Végrehajtása során a fiatalkorút a felnőtt korútól el kell különíteni. A kiszabott bírság meg nem fizetése esetén pedig sor kerülhet közérdekű munkára, valamint elzárásra történő átváltoztatásra.

A szabálysértésekről szóló törvény módosításának hatályba lépése óta 3862 feljelentést tettek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt. A feljelentések 2338 esetben ismert, 1552 esetben ismeretlen személy ellen irányultak. Az előkészítő eljárás során ezekből 289 esetben sikerült felderíteni az ismeretlen elkövető személyazonosságát. Szabálysértési őrizet elrendelésére 299 esetben került sor, amely a gyakorlatban maximum 72 óra fogva tartást jelent. A 3190 eljárás alá vont személyből 297 volt fiatalkorú. A bíróság által gyorsított eljárás keretén belül kiszabott bírságok összege közel 3 millió forint.

A tulajdon elleni szabálysértések elkövetése a fővárosban a leggyakoribb, a feljelentettek 24 százalékával (931 fő) szemben indult eljárás. Budapest után Pest megyében volt szükség a legtöbb, azaz 238 esetben a szabálysértési eljárás megindítására. Az eltulajdonított dolgok köre széles skálán mozog. Szerepel köztük parfüm, bizsu, női felső, cipő, különböző élelmiszerek, alkohol és dohányáru - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.