Az állam a felelős az iszapkatasztrófáért?

A MAL Zrt. ügyvédje állítja: szakértői vélemények igazolják, hogy a katasztrófa elsőrendű oka az a résfal, aminek megépítésére az állam kötelezte a céget.

Ruttner György, a MAL jogi képviselője az atv.hu-nak elmondta: a birtokukban lévő ideiglenes szakértői vélemények azt igazolják, hogy nem a cég hibájából történt a tragédia. Az előzetes szakértői vélemények szerint három oka volt az iszaptározó kiszakadásának, de ezek közül az elsőrendű az a résfal, melynek megépítésére évekkel ezelőtt az állam kötelezte a MAL Zrt-t - közölte az ügyvéd. Magyarázatként elmondta: a gyár 1997-es eladásánál az ÁPV Rt előírta, hogy környezetvédelemre 3,6 milliárd forintot kell fordítania, amiből az első beruházásnak egy több mint 10 kilométer hosszú résfal megépítésének kell lennie.

Az átszakadt gát
Kolontár, 2010. október 6. Munkagépek dolgoznak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójának átszakadt gátjánál. 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki a gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Ezt a falat úgy kell elképzelni, mint amely összességében egy hatalmas földalatti medencét hozott létre a tárolók alatt; egy olyan betonfal, ami a földből csak alig emelkedik ki, lefelé pedig az első vízzáró rétegig, 8-10-16 méterig nyúlik le, és így alulról körbe veszi a tároló kazettákat – ismertette az ügyvéd. Ruttner szerint "nagy valószínűséggel ez a teljesen szakmaiatlan, elhibázott előírás volt a gátszakadás elsőszámú kiváltó oka". A sok csapadék emiatt nem tudott elfolyni, így vizenyőssé tette a gát alatti talajt, ami elcsúszott, és emiatt szakadt le a tározó észak-nyugati sarka - magyarázta az ügyvéd az atv.hu-nak.

A fal megépítése 1997-től ’99-ig tartott és 700 millió forintba került, amiből az állam is részt vállalt: 300 millió forintot tett a közösbe, a fennmaradó 400 milliót pedig a MAL finanszírozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.