Az Alkotmánybírósághoz fordul a PM

A házelnök elutasította a Párbeszéd Magyarországért frakcióalakítási kérelmét, és a párt emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

A Párbeszéd Magyarországét (PM) képviselőcsoportja alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz (Ab), mert az országgyűlés elnöke elutasította frakcióalakítási kérelmüket – tudatta közleményében a párt. A PM nyolctagú képviselőcsoportja megtartotta őszi első ülését, és ezen határoztak arról, hogy az Ab-hez fordulnak.

A képviselőcsoport véleménye szerint a Házszabály legutóbbi módosítása lehetővé teszi, hogy frakciót alakítsanak. Ezért a nyári ülésszak végén benyújtották frakcióalakítási kérelmüket, amelyet a házelnök elutasított. 

A hatályos szabályozás szerint képviselőcsoport létrehozására az előző parlamenti választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak.

A frakcióalakítás anyagi okokból és a felszólalási lehetőségek miatt is fontos a képviselőknek. A jelenlegi szabályok szerint a képviselőcsoportok a működésükkel járó kiadásokra havonta frakciónként 25 képviselő alapdíjával megegyező összeget - 5,8 millió forintot - kapnak, ami kiegészül képviselőnként a kormánypártok esetében az alapdíj hatvan, az ellenzékiek esetében kilencven százalékával.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy miután Karácsony Gergely – más elfoglaltságaira hivatkozva – lemondott, Szabó Rebeka korábbi helyettes legyen a képviselőcsoport vezetője, míg helyettesévé Szilágyi Pétert választották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.