Az alapjogok érvényesüléséről tájékozódik az EU

A magyar jogrendszer közelmúltban bekövetkezett változásairól tájékozódnak az uniós parlament szakbizottságának képviselői Budapesten.

Hétfőtől szerdáig tartózkodik Magyarországon az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságának eseti küldöttsége, amely a közelmúltbeli jogi változásokról tájékozódik; a küldöttség nyolc tagja többek között miniszterekkel, a parlamenti frakciók vezetőivel, az igazságszolgáltatás és a civil társadalom képviselőivel találkozik – közölte az EP budapesti képviselete hétfőn az MTI-vel.

A delegációt a spanyol szocialista Juan Fernando López Aguilar, az állampolgári jogi szakbizottság elnöke vezeti. A küldöttség tagja a luxemburgi Frank Engel (néppárti), a romániai Sógor Csaba (néppárti) és Renate Weber (liberális), a szlovén Tanja Fajon (szocialista), a brit Anthea McIntyre (konzervatív-reformer), a francia Marie-Christine Vergiat (baloldali) képviselő, továbbá a portugál Rui Tavares (zöldpárti) jelentéstevő is.

A delegáció látogatásának végén, szerda délután Juan Fernando López Aguilar és Rui Tavares tájékoztatja a sajtót megbeszéléseikről.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, hogy a képviselők Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel, Sólyom László volt államfővel, Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal vezetőjével, Darák Péterrel, a Kúria elnökével, Szabó Mátéval, az alapvető jogok biztosával, Majtényi László volt adatvédelmi ombudsmannal, Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökével, Nagy Navarro Balázzsal, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnökével, Haraszti Miklós volt SZDSZ-es politikussal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt médiaszabadság-képviselőjével, Jóri András volt adatvédelmi ombudsmannal, továbbá a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International és az Eötvös Károly Intézet vezetőivel találkoznak.

Az EP budapesti képviselete az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a napilap információit a képviselők tárgyalópartnereiről. Közölték ugyanakkor, hogy az EP 2012. február 16-i állásfoglalásában felkérte az állampolgári jogi szakbizottságot, készítsen jelentést arról, a közelmúltbeli magyarországi jogszabályi változások és az új alaptörvény összhangban állnak-e az európai szerződésekbe és az EU alapjogi chartájába foglalt alapjogokkal és értékekkel.

A tényfeltáró küldöttség látogatása ennek a munkafolyamatnak a része – mutattak rá. Emlékeztettek ugyanakkor arra, hogy az állampolgári jogi szakbizottság eddig két munkaanyagot készített: az egyik az igazságszolgáltatás függetlenségével, a másik az alapvető jogok magyarországi helyzetével foglalkozik. Az elsőt Rui Tavares és Frank Engel, a másodikat Rui Tavares és Juan Fernando López Aguilar készítette.

Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő már júliusban közölte, hogy szeptember második felében Budapestre látogat az EP eseti bizottsága, amelynek az a feladata, hogy áttekintse az alapvető jogok magyarországi helyzetét. A képviselő azt mondta, az EP-nek lépést kell tartania a Magyarországon végrehajtott változtatásokkal. Engel akkor úgy vélekedett, hogy az ügy hónapokon belül lezárható lesz, s "évekig semmiképpen sem tart majd".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.