Az ajkai szakképző iskola a Hit Gyülekezetére szavazott

A szerdai titkos szavazáson az Ajkai Szakképző Iskola közalkalmazottjainak 69,4 százaléka támogatta, hogy az intézmény működtetését a Hit Gyülekezete vegye át.

Az ajkai önkormányzat anyagi megfontolásból döntött úgy, hogy a két intézményből összevont szakképző iskolát, valamint a Bródy Imre gimnáziumot egyháznak adja át működtetésre. Először a katolikusokat keresték meg, de ők nem vállalták a feladatot, így került előtérbe a Hit Gyülekezete.

Schwartz Béla szocialista polgármester szerint azért nem szeretnék állami kézbe adni az intézményeiket, mert az egyházak sokkal több pénzt kapnának a finanszírozásra. Ez a két ajkai inézmény esetében mintegy 400 millió forintot jelentene.

Kedden a Jobbik tiltakozott a kisvárosban, "bizniszegyháznak, szektának" nevezve a Hit Gyülekezetét. Ezt  követően a Bródy gimnázium udvarán az ott tanuló diákok, a szüleik, néhány tanár s a Jobbik országos és helyi vezetői demonstráltak az önkormányzat szándéka ellen.

Schwartz Béla polgármester még tegnap azt ígérte: a két iskola pedagógusai, közalkalmazottai titkosan szavazhatnak intézményük jövőjéről. Szerdán az Ajkai Szakképző Iskolában voksoltak titkosan.

Több mint kilencvenszázalékos részvétel mellett a közalkalmazopttak 69,4 százaléka arra szavazott, hogy az állam helyett a Hit Gyülekezete működtesse tovább az intézményt – értesült a Népszabadság. Információnkat az ajkai polgármester megerősítette.

A gimnáziumban csütörtökön voksolnak, ott sokkal feszültebb a légkör, az előjelek szerint szoros eredmény várható. Ha a Hit Gyülekezete ellen foglalnak állást, akkor valószínűleg állami intézményként működnek tovább, noha a szülői munkaközösség vezetői a katolikus egyház iskolaátvételét támogatnák.

A voksolások ismeretében az ajkai önkormányzat pénteken tart sajtótájékoztatót az iskolák jövőjéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.