Törvényes öröklés: az AB felfüggesztette a törvény hatálybalépését

Nem léphet hatályba az új családjogi törvény öröklésre vonatkozó rendelkezése, mert az kizárja, hogy gyermek hiányában a bejegyzett élettárs örököljön. A polgári törvénykönyv szerint viszont örökölhet.

Felfüggesztette a családok védelméről szóló törvény egy rendelkezésének július 1-jei hatályba lépését az Alkotmánybíróság (Ab). Az eljárást az alapvető jogok biztosa kezdeményezte, mert álláspontja szerint a jogszabály két pontja ellentétes az alaptörvénnyel, illetve nemzetközi egyezménnyel, és sérti a jogbiztonságot is.

Az ombudsman szerint a törvénynek az a rendelkezése, amely szerint

Család alapja kizárólag egy férfi és egy nő házassága lehet, ellentétes az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezménnyel. De diszkriminatív is, mert szexuális irányultság alapján tesz különbséget a magán- és családi élet alaptörvényben elismert jogának gyakorlását illetően.

Kifogásolta ugyanakkor azt a pontot, amely kizárja, hogy az élettárs végintézkedés hiányában örököljön. A polgári törvénykönyv szerint viszont gyermek hiányában a hagyaték a bejegyzett élettársat illeti meg. Az egymással ellentétes szabályozás az ombudsman szerint egyértelműen sérti a jogbiztonságot. Ezért kérte, hogy az Ab az érdemi vizsgálat lezártáig a kifogásolt két passzus hatályba lépését függessze fel.

A testület az indítványnak részben helyt is adott. Az örökléssel kapcsolatos szabályozással összefüggésben feltételezte ugyanis, hogy annak alaptörvény-ellenessége valószínűsíthető, hatályba lépése pedig súlyos és helyrehozhatatlan károkat okozhat. Az Ab leszögezte ugyanakkor, hogy alkotmányossági szempontból aggályos helyzet állhat elő, mert a polgári törvénykönyv szerint a bejegyzett élettárs örökölhet, az új családjogi törvény szerint viszont nem.

Erre hivatkozással a családjogi törvény öröklésre vonatkozó rendelkezésének hatályba lépését 2013. Június 29-ig elhalasztották. A testület addig bizonyára meghozza a végleges döntést is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.