Az RTL visszaszól Lázárnak

Az RTL határozottan visszautasít minden olyan vádaskodást, amely az RTL munkatársainak a demokráciába, a sajtószabadságba vetett hitét, szakmai és etikai hitelét vagy munkatársaink hazafiasságát kérdőjelezi meg - közölte pénteken a társaság.
Lázár János, a Miniszterelnökség minisztere pénteken a Napi Gazdaság című újságnak azt nyilatkozta: hiba volt külföldi kézbe adni a televíziók koncesszióit, az anyavállalatoknak ugyanis nincsenek nemzeti szempontjaik, csak a profit érdekli őket. Lázár szerint azzal, hogy most rászállt a kormányra az RTL Klub híradója, bebizonyítják, hogy ez egy korrupt vállalkozás. "Eddig miért nem voltak ilyen híradások? Ha nem kell adózni, akkor nincs lejárató műsor, ha kell, akkor pedig Orbán Viktor édesapjával, lányával vagy barátjával, Mészáros Lőrinccel foglalkoznak. Egy európai uniós országban ez elképzelhetetlen. Az üzenet világos, az RTL vezetése azt gondolja, törvényen felül állnak, nekik nem kell adózni, s aki adófizetésre kényszeríti őket, annak előveszik a családját. Ezt akkor engedi meg magának egy vállalat egy országgal, azok lakóval szemben, ha azt gyarmatnak tekinti" - mondta Lázár.

Az RTL kora délutáni közleménye szerint a sajtószabadság nemzeti érték, annak védelme mindnyájunk kötelessége. Az elmúlt évben az RTL Magyarország 8,9 milliárd forintot fizetett be az államkasszába különböző adók, járulékok, műsorszolgáltatási díj és más jogcímeken. Soha, sehol nem állítottuk, hogy társasági adó jogcímén fizettük volna be ezt a hatalmas összeget, de társasági adót is pont olyan mértékben fizettünk, amilyen mértékben azt a hatályos törvények előírják - közölték, hozzátéve: az RTL Magyarország minden évben milliárdokkal járul hozzá a közteherviseléshez.

Az RTL Magyarország visszautasít minden olyan híresztelést, amely azt a hamis sugallatot próbálja elhitetni a közvéleménnyel, hogy a társaság eddig nem, vagy nem megfelelő mértékben vette ki a részét a közteherviselésből. A társaság megvizsgálja a híresztelésekkel szembeni jogorvoslati lehetőségeket, és jogi lépéseket fontolgat. A csatorna szerint a médiaadó valódi célja az RTL ellehetetlenítése, a sajtószabadság durva korlátozása.

"A médiaadóról szóló törvény végleges, hivatalos változatát csak ezen a héten ismerhettük meg, miután a köztársasági elnök aláírta a jogszabályt. A törvény értelmében, ebben az évben valóban az eddig vártnál kisebb adóteher hárul az RTL Magyarországra, számításaink szerint körülbelül 600 millió forint. Az elhatárolt veszteség egy része a médiaadó alapjában azonban csak egyszer, ebben az évben érvényesíthető, azaz 2015-től már az eredeti számításoknak megfelelő összeget kell befizetnünk, amelyből az is következik, hogy az RTL-t körülbelül 15%-os reklámpiaci részesedése mellett a teljes adóteher több mint 50%-a terhelné.

Mindez továbbra is határozottan ellentmond az arányos közteherviselés elvének, így a törvényt továbbra is kifejezetten társaságunk ellen irányulónak, diszkriminatívnak és igazságtalannak tartjuk, amelynek valódi célja az RTL ellehetetlenítése és a sajtószabadság durva korlátozása. Határozottan állítjuk, hogy az RTL Magyarország jogkövető magatartást folytat, amelyet az is alátámaszt, hogy társaságunk gazdálkodását a magyar hatóságok adó- és egyéb vizsgálatok formájában rendszeresen és tüzetesen ellenőrzik és állapítják meg működésünk jogszerűségét." - áll az RTL közleményében.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.