Az RTL és a TV2 nem kérhet pénzt a kábelszolgáltatóktól

Az RTL Klub és a TV2 egyelőre nem kérhet pénzt a kábelszolgáltatóktól a műsoruk sugárzásáért – derül ki egy pénteken benyújtott törvénytervezetből. A két vezető kereskedelmi tévé januártól szerette volna fizetőssé tenni a csatornáit, miután a médiatörvény alapján december 31-ével járt volna le az ezzel kapcsolatos moratórium.

A Lázár János miniszter által benyújtott törvénymódosítás szerint a legnézettebb tévék nem kérhetnek programdíjat a kábelszolgáltató cégektől addig, amíg a kormány ki nem dolgozza a programdíj fizetésének részletes szabályait. A jövőben a kormány szabja meg, hogy a nagy nézettségű tévék milyen díjakat kérhetnek a műsorszórásért.

Az RTL Klub és a TV2 még indulásakor, 1997-ben engedélyezte egyoldalúan a kábelszolgáltatóknak műsoruk ingyenes átvételét. Először 2010-ben merült fel, hogy a két csatorna 2011 januárjától pénzt kérjen a kábelszolgáltatóktól és a földfelszíni sugárzást végző Antenna Hungáriától. Ebből végül nem lett semmi. Az RTL Klub akkor háztartásonként havi nettó 490 forintos ajánlatot tett a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség tagjainak, de ezt a kábelszolgáltatók többsége csak listaárnak tartotta. A TV2 pedig akkor cáfolta, hogy 600 forinttal akarna sarcolni.

A kábelkommunikációs szövetség tiltakozott a terv ellen, mondván „a drasztikus mértékű televíziós műsordíj egyoldalú bevezetése az eddig minden résztvevő számára megfelelően működő médiapiaci modellt úgy borítaná föl, hogy annak vesztesei elsősorban az előfizetők, másodsorban a kisebb tévécsatornák és a műsorterjesztő szolgáltatók lehetnek”. Attól tartanak, érveltek, hogy az újabb díjteher miatt az évek óta tartó előfizetőidíj-csökkenés további folyamata veszélybe kerülhet.

Az RTL viszont arra hivatkozott, hogy 1997-es indulásakor műsoraikat a kábeltársaságok nem a (csak a közszolgálati csatornákat tartalmazó) „szociális csomagba”, hanem a jelentősen drágább bővített csomagba tették, így a kábelszolgáltatók az évek során több száz milliárdos bevételre tettek szert, amin csak a tematikus adókkal osztoztak. Végül úgy alakították a jogszabályt, hogy a digitális átállás határidejéig, 2014. december 31-ig a két vezető kereskedelmi tévé ne kérhessen pénzt a kábelszolgáltatóktól.

Iparági források szerint a két vezető kereskedelmi tévének havi egy-egy euró volt a tárgyalási ajánlata háztartásonként, ami azt jelentette volna, hogy ha ezt a kábelszolgáltatók kifizetik, akkor legalább 1000 forinttal kellett volna havonta emelniük az amúgy átlagosan 2-3 ezer forintos előfizetéseiket.

Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója tavaly a hvg.hu-nak adott interjúban jelentette be, hogy a terjesztési díj bevezetésével akarja növelni a TV2 bevételeit. Bár az országgyűlési választások után beterjesztett reklámadó alól a TV2 idén még mentességet kapott, jövőre már ő is fizethet, az RTL viszont – a cég számításai szerint – már idén 4,6 milliárdot fizet be.

A kormány indoklása szerint kedvezőtlenül hatna az előfizetői díjakra, ha a TV2-ért és az RTL Klubért is pénzt kérnének a jövőben, emelkednének a díjak, amit a kormány el akar kerülni. A javaslat alapján a legnézettebb csatornáinak díjszabását egy külön kormányrendeletben fogják meghatározni, azaz államilag fogják szabályozni az árképzést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.