Az ORÖ feloszlatását kezdeményezték az RPM képviselői

A rendívüli közgyűlést kezdeményező képviselők szerint a Farkas Flórián-féle ORÖ immáron méltatlanná vált a hazai roma társadalom bizalmára.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselőinek többsége rendkívüli közgyűlés haladéktalan összehívását kezdeményezi - közölte 27 önkormányzati képviselő nevében a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) tagjai, így Berényi László, Gáspár Szilvia, Csóka János, Dancs Mihály és Balogh János hétfőn.

Dancs Mihály, a RPM vezetője a RomNet-nek azt mondta, az ORÖ jelenlegi vezetésének hibájából az önkormányzat nem tölti be azt a szerepét, mellyel a választók megbízták, a szervezet vezetői sorozatosan visszaéltek, és jelenleg is visszaél a választók bizalmával, és ez a felelőtlenség a roma társadalom képviseletének ügyét hosszú távra veszélybe sodorja.

Dancs János szerint "a sorozatos korrupciós botrányok, csalások, a felzárkóztatásra szánt pénzek gátlástalan lenyúlása" csak erősíti a többségi társadalomban a romákkal szemben amúgy is erősödő előítéleteket, és tovább mélyíti a szakadékot romák és nem romák között. Ezért álláspontjuk szerint nem maradt más lehetőség csak az, ha egy rendkívüli közgyűlésen Hegedüs István elnök méltatlanságának kimondása mellett feloszlatják az országos önkormányzat közgyűlését.

Az ORÖ-t feloszlatni kívánó képviselők közleménye szerint a szervezet működésében jelentős változásokat kell elindítani, ezért az általuk szükségesnek tartott rendkívüli közgyűlésen azonnali lemondásra szólítják majd fel Hegedüs Istvánt, az ORÖ elnökét "a tisztség betöltésére való alkalmatlansága okán", továbbá kezdeményezik Buri Edina hivatalvezető felmentését "a szakmai munka elmaradása miatt".

A 47 tagú ORÖ-közgyűlés tiltakozó képviselői úgy látják, a jelenlegi helyzet tarthatatlan, mert az elnök a pozícióját "zavarkeltésre, politikai támadásokra használja, ami nem használ a magyarországi cigányság megítélésének". "Az ORÖ jövőbeni működésének alapja csakis a roma közösség érdekeinek maradéktalan képviselete, a törvényesség tiszteletben tartása és a színvonalas szakmai munka lehet" - fogalmaztak.

Az MTI hétfőn kora este kereste az ORÖ-t, de nem kívántak reagálni az ügyben.

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.