Az Orbán-kormány a fegyverboltoknak biztosan sokat hoz

Menekült nincs, de a kormány fenntartja a bevándorlás okozta válsághelyzetet. Terrorcselekmény sem történt, viszont hirdetésekben figyelmeztetik majd az embereket a terrorizmus veszélyeire. A Magyar Nemzet cikke szerint ebből a fegyverboltok biztosan profitálnak: viszik a gázriasztó pisztolyokat, mint a cukrot.
Kétszer annyi gázriasztó pisztolyt adtak el az elmúlt hónapokban a fővárosban, mint amennyit a megelőző időszakban – írja az mno.hu. A cikkben jelzik: az elmúlt időszak megrázó eseményei, valamint a bevándorlási hullám hatására jelentősen megnőtt a fegyvereladások száma Európában, különösen Németországban és Ausztriában.

„Az elmúlt fél évben, de különösen az elmúlt 12 hét alatt dupla annyi gázriasztó fegyvert adtunk el, mint egy évvel korábban" – mondta Vancsura Zoltán, egy budapesti fegyverüzlet vezetője a Magyar Nemzetnek. Közölte, hogy a Németországban gyártott pisztolyokból hiány van, s már előfordult, hogy három hetet kellett várni a megrendelt töltényekre is.

Vancsura üzletében leginkább a gumilövedéket is kilövő gázriasztó pisztolyok iránti kereslet nőtt. A 25-55 ezer forint között megvásárolható gázriasztó, illetve gumilövedékes fegyverek a támadókra nézve nem olyan veszélyesek, mint ahogyan az a köztudatban él – közölte az üzletvezető, aki szerint egy ökölcsapás is nagyobb sérülést okozhat. Nem életveszélyesek, de elrettentő hatással mégis bírnak ezek a pisztolyok – véli –, mert a támadó nem tudhatja, hogy éles lőfegyverrel vagy gázriasztó pisztollyal áll-e szemben, így az esetek többségében azonnal elmenekül.

Főként férfiak térnek be az üzletbe, s a vevők mindössze öt-tíz százaléka nő – mondta el a lapnak Vancsura. Szerinte „minden második vevő saját bevallása szerint a migránsok miatt érkezik". Hozzátette azonban: eddig egyetlen kuncsaft sem számolt be személyes összetűzésről az újonnan érkezőkkel. Úgy látja tehát, hogy egyfajta felkészülés zajlik.

Tömegével viszik a gázsprayt az Ausztriában dolgozó magyarok, s van, aki egyszerre hatot is vásárol – tudta meg a Magyar Nemzet Kecskés Ildikótól, aki egy soproni vadászboltot vezet. Közlése szerint a múlt héten háromszor annyit adtak el ezekből az önvédelmi eszközökből, mint általában. Tehát náluk is fellendült az üzlet, és mutatkozott szokatlanul nagy érdeklődés. Október-novemberben kicsit alábbhagyott a láz, de decemberben ismét fellendülést tapasztaltak a gázriasztó fegyverek eladását illetően.

Augusztus és szeptember között nagyon pörgött az üzlet, akár ötször annyi riasztó fegyvert is eladtak, mint azt megelőzően – ezt már egy szegedi vadászbolt üzletvezetője, Hajtman Eduard mondta. Amint azonban megépült a kerítés a határon, az élet szerinte visszaállt a megszokott kerékvágásába.

A gáz- és riasztófegyver olyan eszköz, amely rendeltetésszerűen csak gáztöltény és riasztótöltény működtetésére alkalmas – ez olvasható a hatályos szabályozásban. Ezek szabadon megvásárolhatók, viselésükhöz azonban rendőrségi engedély szükséges. Ez abban az esetben adható ki, ha a kérelmező a rendeletben meghatározott, a fegyvertartáshoz szükséges elméleti és jártassági követelményeket teljesítette, tizennyolcadik életévét betöltötte és cselekvőképes.

Az Európai Unióban eluralkodott fenyegetettségérzés lehet a fegyvervásárlási láz oka" – ezzel magyarázza a jelenséget Bilkei Pál kriminálpszichológus. Az emberek szerinte félnek, hogy hazánkban is megtörténik az, ami Németországban vagy Belgiumban, ezért olyan fegyvereket vásárolnak, amelyekhez nem kell ugyan engedély, de mégis növeli a tulajdonos biztonságérzetét.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy nem lehet tudni, mi jön, és jobb felkészülni a legrosszabbra – fogalmazott a szakértő. A vezető hírek pedig minden nap fegyveres támadásokról szólnak, tehát a média sem enyhíti az általános félelemérzetet. „Nehéz, de mégis valahogy növelni kellene az általános biztonságérzetet, azt kellene sugallni, hogy mi Magyarországon biztonságban vagyunk" – fogalmazott ezzel kapcsolatban Bilkei Pál.

Nyilván igaza van, hiszen ért hozzá. Ezzel szemben a kormány úgy tartja fenn tavaly szeptember óta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, hogy hónapok óta szinte egyetlen menekülő sem érkezik hozzánk. Ugyanakkor tovább folytatják az idegenekkel szembeni – és a bevándorlási kvótát elutasító – gyűlöletkampányt.

A lakosság félelemérzetét pedig nyilván fokozza majd az is, hogy szombattól hirdetésekben hívják fel az emberek figyelmét a terrorveszélyre, amint azt Halász János fideszes frakciószóvivő szombaton bejelentette. Újabb rohamra számíthatnak a fegyverüzletek?

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.