Az önkormányzati vezetőket is felelősségre vonná a tőzsdézésért az MSZP

Módosítsák úgy az önkormányzati törvényt, hogy a települések csak garantált papírokba fektethessenek a pénzt – kezdeményezte hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Fábry Béla, a szocialista párt fóti választókerületi elnöke.
Mint mondta: az Országgyűléshez és a Magyar Nemzeti Bankhoz eljuttatandó kezdeményezés része az is, hogy hozzák nyilvánosságra, hány önkormányzatot mekkora kár ért, de azt is vizsgálnák, hogy ezen befektetésekkor az önkormányzati vezetők jogszerűen jártak-e el.

Kezdeményezik: amennyiben bebizonyosodik, hogy önkormányzati, állami vezetők is részesei voltak a csalássorozatnak, akkor ők is feleljenek magánvagyonukkal ezért - tette hozzá. A magánbetétesekhez hasonlóan pedig az önkormányzatok is részesüljenek teljes kártalanításban "az állami, nemzeti bank asszisztenciájával megvalósult botránysorozatban" elvesztett pénzükért - hangzott el.

Érvelése szerint míg egy magánbefektető a saját pénzét viszi a vásárra, addig itt a város polgárai nem tehetnek arról, hogy a város vezetői eltőzsdézték az önkormányzat egymilliárd forintját. Fábry Béla szerint az ügyben "vétkes felelősségű" nemzeti bank forrásaiból kellene ezt a tételt kifizetni.

Takács István fóti szocialista önkormányzati képviselő az eseményen arról beszélt: nagy valószínűséggel elúszott az az egymilliárd forint, amit a város fektetett be a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. Megismételte azon korábbi - Bartos Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester által március végén cáfolt - közlést, hogy noha a településvezetőnek értékpapír-vásárlásra volt felhatalmazása, a pénzügyi cég értékpapír-kezelést végzett Fót vagyonával.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.