Az ombudsman kiosztotta a Magyar Nemzetet

A Magyar Nemzet által hivatkozott levél az ügy előadója és hivatali vezetője között, a tűcsereprogram megszüntetéséről szóló jelentés tervezetének előkészítésekor készült - közölte Székely László, az alapvető jogok biztosa pénteken az MTI-vel. A napilap pénteken azt írta, hogy a hivatal főosztályvezetője a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet programvezetőjével levelezett arról, mikor lásson napvilágot a józsefvárosi tűcsereprogramról készített ombudsmani jelentés.
A Magyar Nemzet szerint a programvezető nemcsak tájékoztatta a főosztályvezetőt a tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményekről és blogbejegyzéseket ajánlott a vizsgálatot folytatók figyelmébe, hanem egy májusi levélben már "lényegében a jelentés időzített megjelentetésére kéri a főosztályvezetőt, arra hivatkozva, hogy nagy médiamegjelenést szánnak neki, ám a következő időszak erre nem alkalmas, mert ő nyaralni megy". A lap a levelezésből arra következtetett, hogy a TASZ-nál a jelentés elkészülte előtt tudhattak a tartalmáról. A Magyar Nemzet a cikkben közölte egy elektronikus levél másolatát is.

Székely László a napilap cikkének megjelenése után belső vizsgálatot rendelt el, és délelőtt azt közölte: a vizsgálat első megállapítása szerint a levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.

"A levél az ügy előadója és hivatali vezetői között, a jelentés tervezetének előkészítése során készült, és ismeretlen módon került a Magyar Nemzet birtokába" - állapította meg a biztos.

Hozzátette: "a Magyar Nemzet címlapján a címzettek és a feladó nevének kitakarásával másolatban közölt elektronikus levéllel, valamint az ahhoz fűzött feltételezésekkel a lap azt a hamis látszatot keltette, mintha az az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna".

Az alapvető jogok biztosa azt írta: sajnálattal állapítja meg, hogy a lap nagyobb jelentőséget tulajdonít a hivatal munkatársai egymás közötti, belső levelezésének, mint a kormány és a nemzeti drogstratégia által is támogatott tűcsereprogram sorsának.

Székely László emlékeztetett rá: a józsefvárosi tűcsereprogram megszűnésével kapcsolatban Kocsis Mátét (Fidesz-KDNP), a kerület polgármesterét olyan kompromisszumos megoldás kidolgozására kérte, amely figyelembe veszi minden érintett, különösen a helyi lakosok és az ellátott intravénás szerhasználók érdekeit.

"Egy ilyen megoldásnak oly módon kell biztosítania a kerületben lakók egészséges környezethez való jogának érvényesülését, hogy ne vezessen a kritikus helyzetben lévő, egészségügyi és szociális szempontból egyaránt rendkívül kiszolgáltatott drogbetegek egészséghez való alkotmányos jogának ellehetetlenüléséhez, egyúttal hatékony megoldást jelentsen a drogszemét begyűjtésének megszervezésére" - hangsúlyozta Székely László.

Az M1 Híradójának a TASZ munkatársa, Sárosi Péter azt mondta, levelezett az illetékes főosztályvezetővel, de ez megszokott kapcsolattartás a jogvédők és az ombudsmani hivatal között. Hozzátette: nem ismerték előre a jelentés tartalmát, és nem akarták befolyásolni a hivatal állásfoglalását.

Székely László, az alapvető jogok biztosa a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet beadványa alapján foglalkozott a VIII. kerületi Kék Pont tűcsereprogram megszüntetésének körülményeivel. A biztos jelentését a hivatal az internetes oldalán hozta nyilvánosságra szerdán. Ebben a biztos azt állapította meg, hogy a józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.