Belföld: Az MSZP szerint az oktatási rendszer összeomlott - NOL.hu
 

Az MSZP szerint az oktatási rendszer összeomlott

Nincs szükség a Klebelsberg Intézményfenntartó Központra, nincs szükség arra, hogy a kormány különböző rangú tagjai megmondják, mi jó helyben. A helyiek szeretnének dönteni arról, mi jó nekik – állítja a párt.
Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy az az önkormányzat, amely képes rá, vehesse vissza iskoláját – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője a párt választmányának szombati ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Tóbiás József elmondta, a választmány kérésére benyújtanak egy másik, a költségvetést módosító javaslatot is, amely lehetővé teszi az intézményekben a minőségi oktatást. Egyetlen iskola sem maradhat kréta, eszközök vagy fűtés nélkül – magyarázta.

A pártelnök elmondta, hogy a választmány nyílt levélben állt ki a szombati pedagógustüntetés mellett. Értékelésük szerint a tüntetés Magyarország jövőjéről szól – ismertette a dokumentum tartalmát.

A levélben azt írták: a Fidesz erőszakos központosítása szétverte az oktatást, elvette az iskolák szabadságát és önállóságát, miközben nem biztosította az egyenlő lehetőségeket. Ez pedig a pedagógusok mellett a gyerekeket és Magyarország jövőjét is veszélyezteti – áll a sajtótájékoztatón kiosztott dokumentumban.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a nyílt levél tartalma szinkronban van a magyar társadalom követeléseivel. Nincs szükség a Klebelsberg Intézményfenntartó Központra, nincs szükség arra, hogy a kormány különböző rangú tagjai megmondják, mi jó helyben. A helyiek szeretnének dönteni arról, mi jó nekik – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva az MSZP elnöke emlékeztetett arra, az iskolák államosításáról szóló vitában Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes vezetője, oktatáspolitikus már megfogalmazta: nyitva kell hagyni a lehetőséget, hogy azok az önkormányzatok, amelyek képesek rá, működtethessék az iskolájukat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a vitának ez a kérdés csak egyik eleme. A vita arról szól, hogy van egy központi akarat, amit végre kell hajtani vagy figyelembe lehet-e venni a helyi sajátosságokat – fejtette ki. Tóbiás József szerint életszerűen kell működtetni az intézményeket.

A politikus közölte, a választmányi ülésen a magyar társadalom helyzetével is foglalkoztak. Úgy látják: Magyarországon növekszik a szegénység, drámai helyzetben van az egészségügy, megfélemlítik, megzsarolják a közigazgatásban dolgozókat, az oktatás pedig összeomlott.

Az MSZP Jókai utcai székházának eladásával kapcsolatban Tóbiás József kérdésre válaszolva megerősítette az erre vonatkozó, a Népszabadságban megjelent hírt. Úgy fogalmazott: „az MSZP nagyon közel áll ahhoz, hogy értékesítse a székházát". A vevők, akikről a sajtó írt (a Geoholding és a Móra könyvkiadó), valódiak – tette hozzá a részletek említése nélkül.

Beszélt arról is, hogy Szegeden öt óvoda bezárásáról döntöttek. Tóbiás József szerint egy önkormányzatnak egy szolgáltatás nyújtásakor figyelembe kell vennie, mennyi diák van a városban. Úgy folytatta: Botka László polgármester vélhetően azt mérlegeli, hogyha a városban kevesebb gyermek születik, akkor az ő óvodáztatásukhoz kevesebb intézmény kell. Ez racionalitás megoldás – jegyezte meg.

Jelezte azt is, hogy Botka minden kérdésről tárgyalt az érintettekkel, míg a kormányról nem mondható el ez az oktatásügy területén. A sajtótájékoztatón különben – közlekedési okok miatt – nem vett részt Botka László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér