Az MMA mondhatja meg, ki a Nemzet művésze

Halász János agyon ajnározta Fekete Györgyéket, az MMA most már teljesen eluralhatja a kulturális szférát. Még a Szent Korona-tanács sem lehet teljes nélkülük.
A nyitottság és a bővülés jellemzi a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) intézményét, a magyar kulturális életben betöltött szerepét – mondta Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára az akadémia pénteki közgyűlését megnyitó beszédében. Az államtitkár hozzáfűzte, hogy "az MMA kultúrstratégiai szerepét tovább kell erősíteni".

Mint mondta, az Alkotmányíróság MMA-val kapcsolatos döntése szerint nincs szükség semmilyen jogszabályi változásra. Ez fontos kérdés, mert ezáltal is megerősödött a munka, amelyet az MMA végez és amely igen fontos a magyar művészet életben.

Az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában mondta ki, hogy a Magyar Művészeti Akadémia szervezetének, összetételének meg kell felelnie a művészeti szabadság alkotmányos értékének. A testület megállapította, hogy az akadémiát köztestületté nyilvánító törvény nem áll teljesen összhangban a művészeti alkotás szabadságát biztosító semlegesség és pluralizmus követelményével, ezért alkotmányos követelményt fogalmazott meg, de jogszabályt nem semmisített meg. A köztestület ugyanis már működik, újabb jogviszonyok keletkeztek, a kifogásolt jogszabályi rendelkezés akár visszaható, akár jelen idejű megsemmisítése pedig a jogbiztonság sérelmét idézné elő.

Fekete György, az MMA elnöke arról szólt, hogy a Pesti Vigadó épülete jogi értelemben is az akadémia tulajdona lett. Az épületnek, valamint a Makovecz Imre és a Schrammel Imre munkáit felvonultató kiállításoknak eddig mintegy 20 ezer látogatója volt.

"A Pesti Vigadó Európa egyetlen olyan intézménye, ahol hat művészeti ág egyszerre, egy időben lehet jelen" - hangsúlyozta Fekete György. Az MMA elnöke kitért arra is, hogy a Műcsarnokban "káprázatos kiállítással" nyílik majd meg az építészeti nemzeti szalon, amelyet további, egyebek mellett a képzőművészeti és a fotóművészeti szalonok megnyitása is követ majd.

Fekete György elmondta, hogy az MMA megkapta a Nemzet Művésze díj átadásának jogát, valamint részt vesznek többek között az Árpád-ház program, a Nemzeti Tankönyvtanács és a Szent Korona-tanács munkájában is.

Az idei programok közül kiemelte az MMA bemutatkozását a párizsi UNESCO székházban, valamint az indiai kortárs képzőművészeti tárlatok rendezését is.

A közgyűlés további témái között szerepel többek között az MMA 2014. évi költségvetésének és etikai kódexének elfogadása, a díjszabályzat és alapszabályzat módosítása, a köztestületi díjak adományozása, valamint a rendes és levelező tagok megválasztása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.