Az M1-en az „Aszad-rezsim elleni lejáratás” lett a gáztámadásból

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint primitív, nem egy professzionális hadsereg által elkövetett akciónak tűnik a szíriai klórgáztámadás.
A szíriai ellenzékhez köthető egyik segélyszervezet, a Fehérsisakosok szerint a damaszkuszi rezsim az ostromgyűrűbe zárt Aleppó, ellenzéki fegyveresek kezén lévő asz-Szukkari nevű kerületére helikopterekről olyan hordóbombákat dobott le, amelyek klórgázzal voltak töltve. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) szerdai jelentése szerint egy ember meghalt a támadás következtében, amely miatt többtucatnyian légzési nehézségekkel orvosi kezelésre szorultak.

A szíriai hadsereg szerdán tagadta a vádakat.

Horváth József az M1 televízió csütörtök reggeli műsorában úgy vélekedett: a támadás egy "játszmának" tűnik, amellyel a szíriai Aszad rezsimet akarják lejáratni, és az oroszok segítségével végrehajtott előrenyomulásuk sikerét akarják politikailag csökkenteni.

Mint felidézte: Aleppó hosszú évek óta egy ütköző felület, ostrom alatt lévő város. Egyrészt Oroszország és az Egyesült Államok is szeretné erősíteni itt befolyását, másrészt a regionális hatalmak között - Törökország, Szaúd-Arábia és Irán között - is van egyfajta vetélkedés.

A szakértő szerint a térséget érintően az orosz-amerikai megegyezés kulcsfontosságú kérdés. Kitért ugyanakkor arra is, hogy Törökország most döntött arról, egyrészt a kurdok előretörésének megakadályozása érdekében, másrészt az amerikaiakkal karöltve sikerként szeretnék felmutatni, hogy Rakkát elfoglalják. Ha viszont Rakkát elfoglalják, akkor a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet még hátrébb szorul a közel-keleti térségben, és ennek következtében "rövid időn belül realitássá válhat", hogy Európába csoportosít át erőket a terrorszervezet - hívta fel a figyelmet Horváth József.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.