Az LMP újraírná a titoktörvényt

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság (Ab) titkosítást korlátozó döntése kapcsán újra kell írni a titoktörvényt.
Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében üdvözölte az Ab e heti döntését, amely kimondta az Országgyűlés mulasztását amiatt, hogy a közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adat minősítése esetén nem biztosított az adatminősítés tartalmi felülvizsgálatát biztosító eljárás. Ez azt jelenti, hogy az Ab által meghatározott határidőig - május végéig - új törvényt kell alkotni - írta. Olyan törvényre van szükség, amely - mint Schiffer András fogalmazott - felszámolja azt a tarthatatlan helyzetet, hogy az állam a bankvásárlásainak adataitól a paksi bővítésre vonatkozó információkig terjedő abszurd titkosításokkal bármikor ki tudja játszani azt az alapelvet, hogy az adatok nyilvánosságáról bíró dönt.

A társelnök-frakcióvezető a közleményben kitért arra is, hogy az LMP javaslatot dolgoz ki a minősített adatokról szóló - "2009-ben, a Bajnai-kormány idején, a szocialisták és a Fidesz olajozott együttműködése mellett elfogadott" - törvény átfogó felülvizsgálatára, mivel úgy vélik, azt számos más kérdésben is korrigálni kell ahhoz, hogy teljesítse az alapvető jogállami követelményeket.

Az Átlatszó a Külügyminisztérium állományába tartozók egyes adatait kérte a tárcától 2012-ben. Miután ezt a minisztérium diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtagadta, az oknyomozó portál közérdekű adatok kiadása iránti polgári pert indított.

Az Ab a portál adatigénylésével kapcsolatban megállapította: alaptörvény-ellenes az, hogy ha egy közérdekből nyilvános adat minősített, akkor ezzel a nyilvánosságkorlátozással szemben nem lehet érvényesíteni a közérdekű adatok megismeréséhez való alapvető jogot a minősítés tartalmi felülvizsgálatát célzó eljárásban.

Az Ab a határozatában felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának május 31-éig tegyen eleget, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket hatékony eljárásban, tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.