Szerződést bontatna a kishantosi új gazdákkal az LMP

A zöldpárt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél és a földművelésügyi miniszternél kezdeményezte az elhíresült kishantosi új földbérlők szerződéseinek felbontását, mivel az érintettek nem folytattak biogazdálkodást a területen, miközben erre kötelezve voltak. Az LMP a vonatkozó szerződést is közzétette; a dokumentum szerint a nyertesek valóban aláírták, hogy biogazdák lesznek.

„Haszonbérlő kötelezettséget vállal arra nézve, hogy a jelen szerződés mellékletében szereplő földrészleteken az agrár-környezetgazdálkodási támogatás lejártáig kizárólag biogazdálkodást folytat." Ilyen tartalmú szerződéseket írtak alá azok a gazdák, akik máig vitatott (több bírósági ügy tárgyát képező) eljárásban elnyerték a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola évtizedek óta vegyszermentesen művelt földjeit.

Az elmúlt napok sajtóhírei szerint a területek egy részére a múlt héten műtrágyát szórtak, Sallai R. Benedek, az LMP szakpolitikusa azonban azt állítja, hogy nyertesek nem (csak) ezzel szegték meg a szerződést. A képviselő a Facebookon azt írja: a szerződés teljesítése nem a vegyszerezés miatt nem valósult meg, hanem az új bérlők elmúlt egy éves tevékenysége miatt: hazánkban ugyanis csak az a tevékenység minősül biogazdálkodásnak, amit az arra minősített szervezet elismer, de ilyen minősítést az új bérlők egyike sem kért. „Ennek okán a mostani vegyszerezéstől függetlenül is megszegték a szerződésben vállalt feltételeket a bérlők a biogazdálkodás megvalósításának elmulasztása miatt, így az LMP álláspontja szerint a szerződésüket fel kell bontani."

Úgy tudjuk, Sallai felvette a kapcsolatot a hazai minősítő szervezetekkel, és írásos bizonyítéka van róla, hogy az új kishantosi bérlők eddig még csak nem is kezdeményezték a bio-minősítést. Ennek alapján az NFA-nak szerződést kellene bontania velük, ugyanakkor ismert, hogy a Földalap azzal a gazdával sem szüntette meg a kontraktust, aki a legsúlyosabb állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályokat megszegve illegálisan levágott és kiméretett egy lépfene-fertőzéses szarvasmarhát, holott az illető szintén za NFA-tól bérelt földön gazdálkodik, és a szerződés ilyen esetekre szerződésbontást ír elő.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.