Az LMP szerint szélesíteni kell a sztrájkjogot

Törvénymódosítást kezdeményez az LMP, hogy a munkavállalók könnyebben gyakorolhassák sztrájkjogukat – jelentették be az ellenzéki párt társelnökei szombaton.
A kormány még a médiatörvény elfogadásának árnyékában szavaztatta meg azt a sztrájkellenes jogszabályt, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a munkabeszüntetést – mondta Schiffer András, az LMP társelnöke egy szombati sajtótájékoztatón.

A magyarországi bérek szerinte csak akkor emelkedhetnek, ha a munkaerő képzettségének növelése mellett feléled a szakmák között a szolidaritás. Utóbbihoz erős szakszervezetekre és széles körű sztrájkjogra van szükség – fejtette ki Schiffer András. A társelnök üdvözölte, hogy a közelmúltban továbbterjedt az elégedetlenség az alacsony bérek és az irracionális túlközpontosítás miatt.

Úgy fogalmazott: „Az emberek 25 év után kezdik kidugni a fejüket a hűbéri hurokból, ami alapfeltétele a tisztességes béreknek”.

Szél Bernadett hangsúlyozta, az LMP ezt a folyamatot a sztrájkjogot erősítő törvénymódosítással próbálja segíteni. Példaként említette, hogy javaslatuk szűkítené azon szolgáltatások körét, amelyeket a munkavállalóknak sztrájk idején is biztosítaniuk kell. Jelenleg ugyanis ezt olyan széles körben határozzák meg, hogy egy sztrájk gyakorlatilag észrevehetetlen lenne – fejtette ki.

Kitért arra is: kezdeményezik, hogy a bíróság helyett a munkaügyi közvetítői és döntőbírói szolgálat döntsön az elégséges szolgáltatások köréről. Ezzel elérhető lenne, hogy a hosszú bírósági perek helyett akár öt nap után életbe lehessen léptetni a sztrájkot – tette hozzá Szél Bernadett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.