Az LMP elzavarná az offshore cégeket az uniós források környékéről

Az LMP az V. kerületi Párizsi Udvar értékesítését kifogásolja. A belvárosi önkormányzat visszautasítja az LMP felvetését.

Csonka Krisztián, a párt helyi elnöke szombati sajtótájékoztatóján tényként beszélt arról, hogy az ingatlant megszerző cég egy belizei offshore társaság tulajdonában volt az alapításkor, amikor már kiírták a pályázatot. A vásárlásra létrehozott cég tehát offshore hátterű volt, csak később vette át két magánszemély tulajdonos - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus alacsonynak tartja a 2,1 milliárd forintos vételárat arra hivatkozva, hogy abból még kártalanítják a vállalkozásokat, és a lakók kiköltöztetése is költséget jelent. Azt mondta, azt szeretnék, ha a Párizsi Udvar a nemzeti vagyon részeként újulna meg, ha pedig ez nem lehetséges, akkor se váljon spekuláció áldozatává.   

Csonka Krisztián bírálta az önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatát is, példaként említve Bécsi utcai ingatlanokat és a Veres Pálné Gimnázium épületét.   

Schiffer András, az LMP társelnöke azt kifogásolta, hogy Seychelle-szigeteki, belizei cégek tűnnek fel Magyarországon. Senki nem gondolja komolyan, hogy hirtelen meg akarják rohamozni az országot az ottani befektetők - fogalmazott.   

Kiemelte: pártja továbbra is azt javasolja, hogy Magyarországon egyáltalán ne lehessen bejegyezni átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégeket. Az LMP azt is szeretné, hogy az uniós fejlesztési források környékéről "zavarják el" ezeket a cégeket, állam vagy önkormányzat pedig egyáltaán ne köthessen szerződést velük.   

Schiffer András arra a kérdésre, miért nem hívja vissza a párt delegáltját, Juhász Gézát az egyik V. kerületi cég felügyelőbizottságából, miután egy elsőfokú bírósági ítélet szerint jogosulatlanul vett fel pénzt, azt felelte: nincs jogerős döntés, és szerinte senki nem vett fel pénzt jogosulatlanul.

Az V. kerület visszautasítja az LMP felvetését

A belvárosi önkormányzat visszautasítja az LMP felvetését, amely szerint offshore cég nyerte volna el a Párizsi Udvar tulajdonjogát. Az V. kerület szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a győztes társaság Magyarországon bejegyzett projektcég, amelyben a tulajdonos magánszemélyek a jogszabályoknak megfelelően feltárták személyazonosságukat.

A Mellow Mood Group nyílt, többfordulós nemzetközi pályázaton szerezte meg az épület tulajdonjogát, a szerződést pedig a nyilvánosság előtt írták alá - közölték. Úgy tűnik, hogy az LMP-nek csak amerikai ingatlanbefektetőkkel kapcsolatban nincs kifogása, "tőlük a bizonytalan eredetű anyagi támogatást is szívesen elfogadja" - olvasható a lapunkhoz is eljuttatott közleményükben.

Leszögezték azt is: Sameer Hamdan és társa - a Mellow Mood Group tulajdonosaiként - húsz éve fektetnek be a Belvárosban, tucatnyi szállodát birtokolnak és üzemeltetnek, mintegy ötszáz embert foglalkoztatnak. Munkájuk legnagyobb dicsérete a Párizsi Udvar szomszédságában található kiemelt műemléképület, a Klotild Palota, amelyet példásan felújítottak és szállodaként üzemeltetnek - írták.

A kerület ezért "személyüket és munkájukat garanciának tartja arra, hogy a sok éve romló állapotú, felújításra szoruló Párizsi Udvar megújuljon, és a Klotild Palotához vagy a Gresham-palota épületéhez hasonlóan újra Budapest büszkesége legyen" - fogalmaztak.

Az önkormányzat álláspontja szerint az LMP sajtótájékoztatójának valódi oka Juhász Géza személye, akivel szemben jogosulatlan pénzfelvétel miatt pert indított és első fokon megnyert az önkormányzat.

Jelezték: Juhász Géza ma is a párt delegáltja egy önkormányzati cég, a Szent István tér Mélygarázs Kft. felügyelőbizottságában. A helyhatóság közleménye szerint a kft.-től a tavalyi esztendőben 443 ezer forintot vett fel jogosulatlanul, amit nem volt hajlandó visszafizetni.

Juhász Gézát ennek ellenére az LMP nem vonta vissza, nem jelölt helyette mást, sőt személyét maga Schiffer András is támogatja - írták.

A közleményben arra szólítják fel Schiffer Andrást, hogy ha az LMP-nek valóban fontos a közpénzekkel való felelős bánásmód, akkor azonnal fizettesse vissza a jogosulatlanul felvett pénzt és kamatait delegáltjával.

A kerület azt is tudatta: a Párizsi Udvarnak öt éve nincs lakója, így onnan senkit nem kell kiköltöztetni. Ebből is látszik, hogy az LMP-nek hiába van delegáltja, valójában fogalmuk sincs arról, mi történik a városrészben - jegyezték meg.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.