AZ LMP az Alstom-ügy tisztázását követeli

Miért nem érdeke a magyar hatóságoknak az igazság kiderítése? – teszi fel a kérdést Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője. Szerinte a britek előbb járnak, mert kiderítették, hogy az Alstom kétmilliárd forint kenőpénzt adhatott a BKV-nak.
Az LMP fővárosi vizsgálóbizottságra bízná az Alstommal kötött szerződések áttekintését abban az esetben, ha a nyomozó hatóságok nem tudnak semmilyen megállapítást tenni az ügyben – mondta Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi képviselője vasárnap.

A magyar hatóságok nem tudták kideríteni azt, amit a britek igen, hogy az Alstom kétmilliárd forint kenőpénzt adhatott a BKV-nak, ezért felmerül a kérdés: miért nem érdeke itthon senkinek az igazság kiderítése? – vetette fel Csárdi Antal.

Hozzátette, választ ad ez a jelenség arra a kérdésre, hogy miért vannak túlárazva a magyar közbeszerzések, s hogy miért nem a piac diktálja az árakat, hanem más érdekek mentén születnek meg a döntések.

Csárdi Antal a 3-as metró felújításával kapcsolatban hozzáfűzte, hogy Szófia annyiért vesz új szerelvényeket biztosítóberendezéssel együtt, amennyiért Budapest felújíttatja a régi kocsikat, a felújítás idejére elrendelt buszpótlásért pedig a járművek árának többszörösét kérik el.

Lapunk is hírt adott róla, hogy több mint kétmilliárd forint kenőpénzt juttatott 2006-2007-ben két cégen keresztül a brit Alstom a BKV-nak, hogy ők nyerjék a metrókocsitendert. Amint az Indexre hivatkozva írtuk, a napokban már a negyedik Alstom-vezetőt vádolta a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatala azzal, hogy szerepe volt a BKV által vásárolt metrókocsikhoz kapcsolódó korrupciós ügyben.

Magyar részről a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja hivatali vesztegetés gyanúja miatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.