„A népszavazás színjáték”

Példaértékű a Pokorni Zoltán polgármester által végigvitt egyeztetési folyamat, de nem ismeretesek a beruházás részletei, ezért a választók vasárnap ne szavazzanak, helyette kiránduljanak a Normafához - mondta Hajdu Mária LMP-s politikus. Pokorni közölte: függetlenül attól, hogy hányan mennek el, magukra nézve kötelezőnek tekintik az eredményt.
Az LMP azt kéri a vasárnapi, Normafáról szóló helyi népszavazáson választásra jogosultaktól, ne menjenek el szavazni, mert olyan kérdés kerül a választók elé, amiről nem lehet jól dönteni - mondta Hajdu Mária, a párt XII. kerületi önkormányzati képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a népszavazás véleménynyilvánító, azaz akármi lesz az eredménye, nem biztosított, hogy nem indul értelmetlen beruházás a Normafánál és a környező erdőben.
 
A népszavazás színjáték, ami minél kevesebb megkötéssel, minél nagyobb felhatalmazást adna az önkormányzatnak, hogy megvalósíthassa a Normafa úgynevezett rehabilitációját - mondta. Hozzátette, az önkormányzat tervében szerepel az Olimpia szálló kisajátítása, a gyanú szerint "offshore lovagokhoz" vándorolhatnak a keményen dolgozó kisemberek adóforintjai.
 
A képviselő beszélt arról is, hogy példaértékű ugyan a Pokorni Zoltán polgármester által végigvitt egyeztetési folyamat, de nem ismeretesek a beruházás részletei, ezért azt kérik a választóktól, hogy vasárnap ne szavazzanak, helyette kiránduljanak a Normafához.
 
Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője elmondta, követelik az úgynevezett Normafa-törvény visszavonását, amely jelenleg lehetővé teszi, hogy a természetvédelmi törvény, az erdőtörvény és az építési szabályok megkerülésével építhessenek a területen.Hangsúlyozta: a Normafa nem kerületi ügy, és az LMP is abban érdekelt, hogy megújítsák, vonzóvá tegyék a Normafát és környékét.
 
A fővárosi képviselő elmondta: követelik, hogy világos, egyértelmű, és bárki számára megismerhető legyen a beruházás részletes terve, hogy mit terveznek a Normafára, és az is, hogy mindez mennyibe kerül. Világos garanciát szeretnének kapnia arra, nem épül sem sícentrum, sem más megalomán beruházás a területen - tette hozzá.
 
Szél Bernadett a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy az LMP szerint tudatos stratégia a kormány részéről, hogy 2013-ban lehetővé tette, hogy közmunkásokra cserélhessék a magasabb fizetésért dolgozó közalkalmazottakat.
 
Mint mondta, a közigazgatásban, az önkormányzatoknál megfigyelhető a gyakorlat, hogy elbocsátják a közalkalmazottakat és felvesznek a helyükre közmunkásokat, vagy éppen az elbocsátottakat foglalkoztatják vissza alacsonyabb fizetésért, de ezt a kormány egy 2013-as, "stikában elkövetett" rendeletmódosítása teszi lehetővé. Szél Bernadett kiemelte: ez a gyakorlat jogellenes, az LMP elítéli. 
 
Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) szombaton újságíróknak felidézte, hogy az Országgyűlés átadta az önkormányzatnak a jogot, hogy a területen lévő erdőkről döntsön, a kormány pedig finanszírozza a helyreállítást. Értékelése szerint a terület tele van jobb sorsa érdemes, esetenként 30-40 éve használatlan műemlékekkel, amelyek felújításra szorulnak. Példaként említette a Lóvasút végállomását, ahol a későbbiekben a helytörténeti gyűjteményt helyeznék el.
 
Szólt arról is, hogy tanösvényeket alakítanának ki, fogadóközpontot hoznának létre és visszabontanák az Olimpia Hotelt, a gyerekek tanulására pedig egy kis sípályát alakítanának ki, nem veszélyeztetve a védett fajokat.
 
A polgármester kifejtette, hogy sok ponton engedtek elképzeléseikből a zöld és civil szervezetek, ellenzéki pártok racionális érveinek hatására, s ezzel két és fél év alatt egy kompromisszumos javaslat jött létre. A helyi népszavazást ennek ellenére megtartják, mert megígérték - mondta.
 
Pokorni Zoltán beszélt arról is, hogy az önkormányzat a parlament által adott lehetőségek egy részével nem kíván élni, így ha már látszik, milyen jogosítványokra nincs szükségük, akkor maga kezdeményezi a Normafa-törvény módosítását. A vasárnapra kiírt ügydöntő népszavazásról azt mondta: függetlenül attól, hogy hányan mennek el, magukra nézve kötelezőnek tekintik az eredményt.
 
A kerület vezetője reagált a Jobbik nyilatkozataira is. Meglepőnek tartotta az ellenzéki párt pálfordulását, amit az országos politikai szándékoknak tulajdonított, semmint helyi megfontolásoknak. Visszautasította, hogy a tervek között nem szerepelne a libegő vagy műemléki épületek felújítása, az Olimpia Hotellel összefüggő offshore-vádakra pedig azt felelte: a Jobbikot 20 évig nem zavarja az épület tulajdoni viszonya, s a kerület akkor juttatná haszonhoz a tulajdonost, ha mindent felújítana a hotel körül közpénzből, s nem azzal, hogy igazságügyi szakértők bevonásával kisajátítja azt.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.