Az ifjúság és a szexuális szabadosság

A nyugdíjrendszer átalakítását, ami Gál Róbert Iván szerint ideológiáktól semleges és gazdasági törvényszerűségen alapul, már nyakon is öntötték egy jó adag ideológiai mázzal.

Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető például úgy fogalmazott, hogy „a Népesedési Kerekasztal olyan rendszerre tesz javaslatot, amely jutalmazza azokat, akik a közösség érdekében erőfeszítést tesznek, akik befizetéssel, illetve gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását”. És miközben a Népesedési Kerekasztal javaslata szándékai szerint egy jelenlegi igazságtalanság felszámolására irányulna, nem pedig a termékenység növelésére, addig a különféle szereplők maguk tesznek arról, hogy ne ez a látszat keletkezzék. Köztük Botos Katalin, aki az Európai Családtudományi Szemle című internetes folyóirat ez évi első számának – ahogy arra a Cink.hu felhívja a figyelmet – adott interjút. Botos egyébként épp e lap szerkesztőbizottságának tagja.

Az interjúban arra a kérdésre, véleménye szerint mi az oka a család körüli válság tüneteinek, Botos Katalin a következő, kimerítő választ ad: „Az elmúlt fél évszázadban a társadalom hatalmas változáson ment keresztül. A születésszabályozás lehetőségének hétköznapivá válása, a fogamzásgátlás lehetősége, a jogi feltételek megteremtődése a nem kívánt terhesség megszakítására, a női emancipáció megítélésem szerint nem feltétlenül kívánatos tartalmú megvalósulása, a szexuális szabadosság társadalmi elfogadottsága, médián keresztül ömlesztett terjesztése, az individualista, neoliberális filozófia elterjedése, a vallásideológiák háttérbe szorulása: ez mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a szexuális szabadság szexuális szabadossággá váljék. Mivel nincsenek sem erkölcsi, sem materiális kockázatai a házasságon kívüli nemi életnek, mindenekelőtt a nők számára, és itt most nem az esetleges betegségek kockázatára gondolok, a nők könnyebben belemennek a szexuális kapcsolatokba. Annál is inkább, mert így szeretnék magukhoz kötni férfi partnerüket. A nők egy jelentős részénél ez a szempont játszik elsődlegesen szerepet, nem maga a szexuális késztetés. Csakhogy azáltal, hogy olyan könnyűvé vált a férfiak számára a kapcsolatteremtés, ez a nők alkupozícióját, ha szabad ilyen kifejezést használni, erősen rontotta. Aki még szabadosabb, könnyen „lecsapja” a kicsit is komolyabb kapcsolatra vágyó leányok, nők elől a potenciális partnert. Korábban a házasság kötelékébe terelte a férfiakat maga az erőteljesen jelentkező nemi vágy, amelynek rendszeres kielégítésére a házasság biztosított keretet. Most ez számukra megoldódni látszott. (...) Természetesen, mehetünk még mélyebbre a válságok ok keresésében. Mindenképpen a féktelen individualizmus, önzés elterjedéséhez jutunk.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.