Az Európai Bizottság elé viszik Orbánék idegenellenes nemzeti konzultációját

Írásbeli kérdésekkel fordultak az Európai Bizottsághoz, valamint a tagállamok kormányainak képviselőiből álló miniszterek tanácsához a liberális frakció politikusai a bevándorlásról tartandó nemzeti konzultáció miatt - közölte kedden a Liberálisok és Demokraták Európai Szövetségének (ALDE) frakciója.
Közleményében a képviselőcsoport „idegengyűlölő levelezésnek" nevezi a konzultációs kérdőívet. A liberálisok arra kérik az uniós intézményeket, győződjenek meg arról, hogy a magyar kormány által a migrációról kezdeményezett nemzeti konzultáció összhangban áll-e az Európai Unió értékeivel, elveivel és jogszabályaival.

A frakció a bizottsághoz intézett kérdéseket is csatolta közleményéhez. Elsőként arra várnak választ, hogy a brüsszeli testület szerint felér-e a kezdeményezés gyűlöletre uszítással, valamint ellentétes-e az uniós joggal és értékekkel. A második kérdés azt feltételezi, hogy a nemzeti konzultáció szembemegy az uniós joggal és az unió értékeivel, mert azt tudakolja, mit szándékozik tenni a bizottság, illetve milyen eszközök állnak rendelkezésére, hogy kezelje az uniós jogszabályok és értékek efféle megsértését. A harmadik kérdés arra vonatkozik, hogy a bizottság megítélése szerint az uniós szerződés keretei között a „magyar népnek" van-e lehetősége arra, hogy a bevándorlási törvények javasolt módosítása mellett tegye le voksát.

A frakció egyik alelnöke, a holland Sophie In' t Veld a közlemény szerint súlyos aggodalmának adott hangot mind a konzultáció témakörével, mind jogszerűségével összefüggésben. „Amikor az ember azt gondolja, hogy Magyarország nem süllyedhet mélyebbre, még egy lépéssel tovább mennek. A kérdések sugalmazó jellegűek és manipulatívak" - idézi a közlemény Sophie In 't Veldet, aki Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét és a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppártot is számon kéri. A korábbi holland külügyminisztert azzal kapcsolatban, továbbra is úgy gondolja-e, hogy a párbeszéd a legjobb módszer Magyarországgal szemben. A néppárttól a holland liberális politikus arra vár választ, hogy meddig állnak ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett.

A kérdéssor másik aláírója, a belga Louis Michel szerint "Orbán Viktor ismét átlépte az elfogadhatóság határát", a kormányfő kezdeményezése pedig erkölcsileg tarthatatlan.
„Az a stigmatizálás, amely szisztematikusan összekapcsolja a migránst a bűnözővel, csakis a szélsőjobboldali populizmusból fakadhat, ahol az ideológia gyökere az idegengyűlölet" - idézi a közlemény Michelt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.