Az EU élt, az EU él, az EU élni fog

Tíz év múlva is lesz Európai Unió, amelynek Magyarország is tagja marad - állapították meg egybehangzóan szerdán az Együtt konferenciáján részvevő kormánypárti és ellenzéki politikusok.

Az Együtt Újratervezés - Magyar érdekek a változó Európában címmel rendezett budapesti konferenciáján elsőként az EU hasznosságáról beszélgettek. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára úgy fogalmazott, ebben a formában semmi értelmét nem látja az uniónak. Az európai közösségnek először szembe kellene néznie demográfiai és gazdasági problémáival, majd ennek alapján definiálni kellene érdekeit és céljait - mondta. Orbán Viktor miniszterelnök azon dolgozik, hogy a jelenlegi rendszer belülről megjavítható legyen - tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke veszélyesnek nevezte Csepreghy Nándor szavait annak fényében, hogy szerinte Magyarország csak haszonélvezője volt az uniónak. Szerinte az EU stabilitása azért is fontos, mert anélkül benyomulhatnának más hatalmak, például Oroszország.

Bana Tibor, a Jobbik frakcióigazgatója szerint van és lehet értelme az uniónak akkor, ha abban Magyarország megfelelő módon érvényesíti érdekeit. Elmondta, a Brexit után megvan a lehetőség azokra a reformokra, amelyekkel növekedhet a tagállamok hatásköre.

Ungár Péter, az LMP külpolitikai szóvivője azt mondta, az EU-nak akkor van értelme, ha a periféria országai közeledni tudnak a centrumhoz. Szerinte ebből a szempontból nem feltétlenül változtak jó irányba a dolgok. Míg a csatlakozáskor azt kérdeztük, hogy nyithatunk-e Bécsben cukrászdát, addig most arra várunk választ, hogy elmehetek-e mosogatni egy londoni cukrászdába - mondta.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta: pártja úgy szeretné az unió integrációjának növelését, hogy közben ne vesszen el a nemzetállamok identitása. Példaként említette, hogy szerintük Brüsszelnek több jogot kellene adni a korrupció csökkentéséhez.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.